Elevii și profesorii Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca au asistat astăzi la un veritabil film documentar științific, ce își propune reconstrucția vizuală a Revoluției din 1989, trăită și surprinsă în imagini la Cluj-Napoca de numeroși fotografi și jurnaliști. Pelicula ”Mărturii fotografice de la Revoluție” a fost realizată de către Lect. Univ. Dr. Rareș Beuran, profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca în strânsă colaborare cu profesioniști media dar și cu numeroși studenți și doctoranzi ai FSPAC.
Documentarul științific cu o durată de 40 de minute expune prin fotografii și interviuri cu autorii acestora, evenimentele ce s-au petrecut la Cluj-Napoca în data de 21 Decembrie 1989. Producția a fost lansată în 2019 și ulterior actualizată în 2021 cu noi imagini și interviuri publicate în premieră după mai bine de 30 de ani.
Producția realizată de Profesorul Rareș Beuran a mai fost expusă anul acesta studenților și cadrelor didactice ale State University New York Cortland, strângând numeroase reacții pozitive și aprecieri din partea reprezentanților instituției, ce au catalogat-o drept o formidabilă istorisire a luptei pentru valorile democrației.
”Este important pentru dumneavoastră ca tineri să înțelegeți că în acele vremuri realizarea unei fotografii dura chiar și câteva ore iar cei care aveau oportunitatea de a realiza fotografii erau foarte puțini pentru că acele echipamente, aparatele de fotografiat, erau mai scumpe și mai greu de găsit ca în ziua de azi.”, a transmis Profesorul Rareș Beuran în cadrul evenimentului.
FOTO:
„Scopul acestei inițiative este de a crește nivelul de informare al tinerei generații, respectiv de a stimula dialogul despre evenimentele din anul 1989 din Europa de Est și despre valorile democrației.” a afirmat Rareș Beuran despre documentarul prezentat.
La realizarea filmului au contribuit în mod voluntar numeroși studenți și profesioniști media din cadrul Departamentului de Jurnalism și Media Digitală al FSPAC: Marius Bența, Adrian Chircă, Dan Curean, Ovidiu Duță, Leontin Iuhas, Eduars Koșa, Victor Lungu, Claudiu Moisescu, Emanuel Turbuc, Palfi-Horvath Aron, Peter Arpad, Horia Pintican și Ștefan Popescu.
2 comentarii
[…] Citeste mai mult […]
Poate ca le zice ca a fost de fapt LOVITURA DE STAT…..combinata c u ieșirea populației nemultumite de regim….VRAJEALA DE DOI LEI!!..în timp ce poporul suferă de inflație și lipsuri le arde de dezgroparea morților..HALAL EDUCATIE!!