Ziua Culturii Române a fost sărbătorită la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca printr-o ceremonie de depunere a coroanelor și jerbelor la statuile lui Lucian Blaga și Mihai Eminescu din fața teatrului.
În cadrul ceremoniei au luat cuvântul primarul Emil Boc, alături de poetul și eseistul clujean Ioan Cristofor, ce au adresat un mesaj omagial numeroșilor clujeni adunați în Piața Ștefan cel Mare în ciuda vremii geroase. De asemenea, în cadrul ceremoniei numeroși elevi ai liceelor clujene au recitat unele din creațiile emblematice ale poetului național, Mihai Eminescu, pentru a omagia nașterea sa în urmă cu 174 de ani.
Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, în această seară nașterea poetului național, Mihai Eminescu, va fi omagiată printr-o proiecție grafică pe clădirea Teatrului Național Cluj-Napoca .
” Este momentul să-l omagiem pe poetul nostru național, Mihai Eminescu după cei 174 de ani trecuți de la nașterea sa. Mihai Eminescu nu a fost desemnat poet național printr-un decret al statului roman. El este poet național deoarece prin opera sa a reflectat mințile, inimile si dorințele romanilor. Prin faptul că astăzi, în egală măsură, sărbătorim și Ziua Culturii Naționale eu spun că este o coincidență fericită și o decizie bună, de a le avea împreună. Dincolo de a vorbi despre Eminescu, ziua de azi ne oferă un pretext pentru a ne aminti ce înseamnă cultura pentru fiecare dintre noi, pentru oraș, pentru comunitatea națională și de ce nu pentru lumea întreagă.
Nu putem trăi mai mult de trei minute fără aer, nu putem trăi mai mult de trei zile fără apa, nu putem trăi mai mult de 30 de zile fără hrană, dar în aceeași măsură nu putem trăi nici fără hrana spirituala care este cultura și fundamentul ei, educația.
Clujul este astăzi o citadelă educațională și culturală pe aceste doua valori fundamentale: educație și cultură. Ele au clădit Clujul și îl fac să fie ceea ce este. Este momentul sa ne dam seama că fără cultură popoarele se risipesc, națiunile dispar iar ființele umane se transformă, tot mai mult, in ființe “«rumegătoare», cum spunea odată un poet, lipsite de capacitatea de a trăi în societate, de a înțelege de unde vin și unde merg, de a înțelege care este menirea noastră pe pământ. Dacă avem cultură nu vom deveni niciodată o masa amorfă și ne păstram identitatea națională si ceea ce este mai prețios in umanitate.” , a declarat primarul Emil Boc în cadrul ceremoniei desfășurate cu ocazia Zilei Culturii Naționale.