FOTO & VIDEO: Testare genetică gratuită pentru peste 300 de copii din România, diagnosticați cu cancer

by Christian Suciu

Peste 300 de copii din toată România au fost testați în ultimul an într-un proiect maraton dedicat copiilor diagnosticați recent de cancer. Vorbim de teste genetice, unice în țara noastră, care în final duc la o acuratețe în ceea ce privește stadiul și structura bolii. 

” Este primul program de testare genetică oferit gratuit tuturor copiilor diagnosticați de cancer. Până acum peste 300 de copii au beneficiat de acest test, iar la baza acestui program este un test foarte complex unic în România care beneficiază de o tehnologie extrem de performantă, pacienții având la schimb un raport extrem de complex care oferă informații legate de profilul tumorii, de prognosticul pacientului, terapiile țintite și partea de studii clinice. ”, a declarat Ina Ilie, manager în cadrul proiectului.

Beneficiile acestor teste genetice îi ajută enorm de mult pe medici, pentru că odată primite rezultatele știu exact cum să lupte împotriva acestei boli. 

” Este un adevărat salt, este un vis împlinit pentru oncologi. Întotdeauna ne-am gândit că o boală atât de nefirească este determinate de ceva ce se întâmplă foarte grav în miezul celulei și faptul că acum putem să observăm modificările genetice din celulă, să știm exact cu cine ne luptăm să putem încadra pacientul în grupă de risc în funcție de rezultat. În mod evident va avea un impact terapeutic.”, afirmă Dr. Rodica Cosnarovici, Șef al secției de Oncopediatrie în cadrul IOCN Cluj-Napoca.

Din păcate cifrele sunt alarmante și doar în ultimii patru ani au ajuns pe mâinile medicilor aproximativ 7000 de copii și nu mai puțin de 2700 au urmat tratamente în regim de spitalizare.

” Activitatea pe secția de oncopediatrie este extrem de importantă și volumul de pacienți pe care îi tratăm anual crește de la un an la altul. Observăm aceste lucruri, ca pe o statistică și aș putea să vă spun că la nivel național media de cazuri noi de pacienți oncopediatrici este undeva la 400-500 de cazuri. În institute în ultimii 4 ani am internat peste 2700 de copii și au fost făcute peste 7000 de consultații.” spune Dr. Călin Vlad, manager în cadrul IOCN Cluj.

Fostul boxer profesionist, Mihai Leu, a fost de asemenea prezent alături de acești copii cărora le-a făcut o surpriză uriașă și le-a înmânat insigne realizate din prima sa medalie de aur, obținută la nivel național.

” Pentru copii este ceva incredibil ca începutul în viață să fie atât de greu. Pentru mine, spre exemplu, această medalie cred că este una dintre cele mai importante fiindcă la începutul carierei de boxer mi-a dat senzația că pot să reușesc dacă muncesc. Ei, pentru acești copii, gândiți-vă că plecând cu astfel de probleme în viață vor trebui să se călească și trebuie să aibă de la început această tărie, care după părerea mea îi va căli pentru viață. ”, a transmis Mihai Leu în cadrul ceremoniei.

Programul gratuit de testare genetică se desfășoară la nivel național și se adresează copiilor recent diagnosticați cu cancer. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza