Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român. Astfel, data de 19 februarie este un prilej deosebit de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă.
Iniţiativa instituirii unei zile dedicate marelui artist român a aparţinut scriitorului Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană, care, încă de la 2 februarie 2015, a solicitat, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Puterii şi Opoziţiei, şi transmisă AGERPRES, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, pe data de 19 februarie: “Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuşi să declaraţi ziua de 19 februarie ‘Ziua Naţională Constantin Brâncuşi’ “. În opinia sa, ziua de naştere a sculptorului Constantin Brâncuşi, 19 februarie 1876, “este înscrisă în Calendarul Culturii Universale ca o dată biblică, se năştea cel care avea să fie ‘Patriarhul şi Părintele Sculpturii Moderne’, ‘Titanul din Hobiţa’, Constantin Brâncuşi, gorjeanul care ne-a dus în universalitatea lumii şi ne-a înrudit cu Dumnezeu”.
La Târgu-Jiu anul acesta, cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la nașterea sa, a avut loc un vernisaj denumit OMAGIU LUI BRÂNCUȘI, sâmbătă, 17 februarie, la Muzeul Național Constantin Brâncuși.
Sunt expuse, până în data de 14 martie, opere originale semnate de către marii artiști ai istoriei artei precum Georges BRAQUE (1882-1963), Salvador DALI (1904-89), Giorgio DE CHIRICO (1888-1978), Max ERNST (1891-1976), Oskar KOKOSCHKA (1886-1980), Marino MARINI (1924-97), André MASSON (1896-1987), Henry MOORE (1898-1986) și Ossip ZADKINE (1888-1967).
Tot în cadrul acestei expoziții, se regăsesc creații (realizate în marile ateliere de gravură din spațiul european, gravuri și litografii efectuate în serii limitate, cu acordul familiilor și moștenitorilor) de Constantin BRÂNCUȘI (1876-1957), Alberto GIACOMETTI (1901-66), Amedeo MODIGLIANI (1884-1920), Auguste RODIN (1840-1917) sau Pablo PICASSO (1881-1973). Deci numele românului stă mândru, cu cinste, lângă alte nume mari internaționale.
Cei care le trec pragul se pot bucura de toate aceste opere minunate.
Tot la Târgu-Jiu, actorii teatrului au pregătit ceva special: 𝑉𝑎̆ 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑚 𝑝𝑒 𝟏𝟗 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑎̆𝑟𝑏𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖𝑚 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑜𝑐𝑎𝑧𝑖𝑒 𝑑𝑒𝑜𝑠𝑒𝑏𝑖𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑐𝑒𝑙𝑒𝑏𝑟𝑎̆𝑚 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑠𝑡 𝑎𝑡𝑎̂𝑡 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡, 𝑝𝑟𝑖𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 𝒓𝒆𝒄𝒊𝒕𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝒎𝒖𝒛𝒊𝒄𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒑𝒐𝒆𝒛𝒊𝒆 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑡𝑒𝑎𝑡𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒 𝑨𝒏𝒔𝒂𝒎𝒃𝒍𝒖𝒍 𝑭𝒐𝒍𝒄𝒍𝒐𝒓𝒊𝒄 „𝑫𝒐𝒊𝒏𝒂 𝑮𝒐𝒓𝒋𝒖𝒍𝒖𝒊”, 𝑎𝑣𝑎̂𝑛𝑑𝑢-𝑙 𝑐𝑎 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑝𝑒 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑼𝑺 𝑩𝑶𝑫𝑶𝑪𝑯𝑰. 𝐷𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎, 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟑𝟎 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑓𝑜𝑎𝑖𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑡𝑒𝑎𝑡𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑩𝑹𝑨̂𝑵𝑪𝑼𝑺̦𝑰 – 𝑨𝑵𝑺𝑨𝑴𝑩𝑳𝑼𝑳 𝑴𝑶𝑵𝑼𝑴𝑬𝑵𝑻𝑨𝑳 𝑪𝑨𝑳𝑬𝑨 𝑬𝑹𝑶𝑰𝑳𝑶𝑹.
Deși operele sale cele mai mari și celebre se regăsesc la Târgu-Jiu și pot fi vizitate gratuit, fluxul de vizitatori este destul de scăzut. Îmbucurător este ultimul eveniment care a adus la Timișoara o expoziție cu câteva dintre operele sale aduse din Paris.
În decurs de patru luni, expoziția “Brâncuși: surse românești și perspective universale” a atras la Muzeul Național de Artă din Timișoara peste 130.000 de vizitatori.
Pentru a marca momentul, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a lansat o monedă de argint dedicată lui Constantin Brâncuși.
Moneda de argint a fost emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare. Moneda are pe față portretul artistului, iar pe revers clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Astăzi elevii Școlii Gimnaziale Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca, l-au sărbătorit și ei pe marele sculptor: Astăzi aniversăm 148 de ani de la naşterea celui care a fost marele sculptor Constantin Brâncuṣi. Şcoala noastră îi poartă cu mândrie și cu cinste numele. Omagiem munca şi spiritul marelui om de cultură.
Nici la Dej nu este uitat Brâncuși: în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia celebrării zilei naționale, luni, 19 februarie, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej ,cu începere de la orele 10:00, 12:00 și 14:00 va rula un film documentar despre viața și opera sculptorului Constantin Brâncuși.
De asemenea Biblioteca Municipală Dej organizează în perioada 19 februarie – 1 martie expoziția ,, Brâncuși –sculptor universal”.
Și la Reșița este omagiat Brâncuși.
În acest an Muzeul Banatului Montan Reşiţa îl sărbătorește pe Brâncuși prin vernisajul expoziției „Ecou Brâncuși”, aparținând unuia dintre cei mai activi artiști români contemporani, Dan Perjovschi.
Despre acest moment marcant, managerul interimar al muzeului reșițean a afirmat: „O expoziţie document şi documentară, în acelaşi timp, ilustrează influenţa „brandului” Brâncuși în mai toate sectoarele creative, dar și în societatea românească contemporană. La 148 de ani de la nașterea lui Brâncuși, arta sa continuă să influențeze gândirea artistică și să atragă magnetic.
Dan Perjovschi realizează în manieră proprie o expunere a acestor influențe și aduce la Reșița un univers Brâncuși ușor de înțeles prin intermediul imaginilor, a cărților, a instalațiilor inedite.
Prezent peste tot, neuitat nicăieri se pare. Purtat în suflet și în amintire este Brâncuși, peste tot în țara noastră.
„Simplitatea este partea esenţială a lucrurilor complicate.” – unul dintre citatele celebre pe care le-a lăsat moștenire, pe lângă lucrările sale, în care principiul simplității se regăsește din plin.