Deşi este o sărbătoare rurală la origini, Dragobetele a fost adus la oraş după ce Valentine’s Day a fost importat din America. Cunoscut mai mult în zona Olteniei sau a Moldovei, Dragobetele este azi celebrat prea puțin în zona Transilvaniei.
Pe vremuri totuși, în zona Ardealului, Dragobetelui îi corespundea sărbătoarea Popelnicului. Tinerele mergeau să culeagă planta omonimă, cu ale cărei frunze își spalau părul. Popelnicul se culegea după un ritual prestabilit: fetele mergeau pe ascuns, nespălate și nemâncate, încă de la sfârșitul nopții. Ele lăsau ca ofrandă pâine și ouă sau pâine cu sare și apoi culegeau planta.
Am luat la pas orașul azi și am întrebat clujenii ce știu despre Dragobete și dacă îl sărbătoresc. Cei mai mulți ne-au răspuns că nu îl sărbătoresc și unii chiar nu știau despre sărbătoare. Am întâlnit însă și o doamnă care cu drag și-a adus aminte de copilărie și de momentele în care, acum mulți ani, a prins obiceiurile acestei sărbători.
Dragobetele a fost cea mai veche sărbătoare a îndrăgostiților. Eu vin dintr-o zonă, dintr-un sat dintr-o localitate de pe Târnava Mare. Pe vremuri fetele adunau zăpadă, o topeau și în apă puneau popelnic. Luau mugurii, că pe vremea asta era deja cu muguri, făceau fiertură și își spălau pletele, pentru că atunci toate aveau păr lung. Și când se spălau ziceau : Eu îți dau apă de ploaie, tu să-mi dai cosiță mare. Și în casa bunicii erau 7 fete și toate își făceau această împletitură, și această baie cu apa cu popelnic și zăpadă iar seara mergeau la bal îmbrăcate bineînțeles în costum național, că așa era . Deci era o sărbătoare dar în zona Transilvaniei Dragobetele nu era cunoscut ca o poveste romantică sau așa… mai mult în partea de sud sau Moldova.
Aflăm despre aceste obiceiuri și din volumul „Obiceiuri tradiționale din Transilvania”, semnat de cercetătorul clujean Maria Bocșe:
„Se îndătina, astfel, în toate zonele țării ca în această zi, fetele și feciorii să se spele cu «apă de zăpadă» sau «apă neîncepută», luată în zori din izvoare și fântâni. Se îmbrăcau cu cămăși noi…și perechi, perechi, tinerii mergeau la pădure pentru a culege primele flori ivite de sub zăpadă, pe care și le dăruiau unii altora, cu o sărutare, în văzul tuturor”.
Cei care au sărbătorit totuși azi, au mers pe varianta clasică a florilor. Dragobetele este și vestitorul primăverii, așa că un buchet de flori e alegerea perfectă. Mai demult fetele culegeau ghiocei sau brândușe și le puneau la o icoană. Se spunea că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Însă, azi, la florării nu s-au format cozi, așa cum a fost de Valentine’s Day.
În ziua de astăzi, mai ales tinerii optează în principiu pentru trandafirii roșii iar persoanele mai în vârstă pentru variante de flori de primăvară. În buchetul acesta avem liliac, care e extra sezonier venit din Olanda, lalele care urmează sa înflorească și la noi de altfel, și o imitație de frezii, sunt astromelii de fapt. Cred că toată lumea apreciază un buchet de flori frumos, și bineînțeles în funcție de preferințele fiecăruia, culori ambalaje, toate preferințele se pot rezolva într un fel sau altul . Trandafirii roșii cred că o sa rămână întotdeauna un simbol al iubirii inclusiv pentru cei mai tineri sau cei mai în vârstă, trandafirii roșii sunt trandafiri roșii, ne-a mărturisit Marius Pop, proprietar al unei florării, care duce mai departe această meserie, o tradiție în familia sa.
sursa info: Facebook – Tradiții clujene, folclorul-românesc.ro