De ce e important somnul de calitate

by Bianca Baraboi

În timpul somnului putem avea mai multe manifestări, de care nici să nu fim conștienți. Cea mai frecventă este sforăitul, o problemă care îi afectează și pe cei din jur. Cu efecte ceva mai severe asupra calității somnului, și a vieții în general, este apneea. Adică episoade scurte de câteva secunde în care se oprește respirația, urmată de o trezire bruscă.

Dr. Veronica Trombitaș, medic primar ORL: Apneea în somn este total diferită de sforăit. Înseamnă acele pauze de respirație, de minim în 10 secunde în timpul somnului. De fapt pacientul chiar nu mai respiră 10 secunde. De cele mai multe ori partenerul este cel care sesizează.

Pauzele respiratorii, activează la nivel cerebral, instincul de supraviețuire, ceea ce îl face pe pacient să se trezească de mai multe ori pe parcursul nopții.

Printre cauzele care duc la apariția acestei boli se numără deviațiile de sept, rinosinuzitele cronice, polipi, obezitate sau cauze genetice netratate la timp sau corespunzător. Apneea poate declanșa alte boli sau poate agrava afecțiune existente cum ar fi diabetul zaharat.

Dr. Doina Todea, medic primar pneumolog: E important diagnosticul cât mai precoce al acestor fenomene și de ce, pentru că lipsa sau în timp de la un sforăit simplu, se poate ajunge la un sforăit patologic, la acele fenomene de apnee, pe perioada vieții.

În funcție de diagnostic tratamentul este individualizat, și poate fi stabilit fie de medicul ORList, fie de medicul pneumolog. De altfel apneea nu se vindecă propriu zis, dar manifestările pot fi atenuate, astfel încât să crească și calitatea vieții pacientului.

Aflați mai multe despre apnee în materialul video, un subiect prezentat în cadrul emisiunii Sănătate cu Stil, prezentat de Luciana Indre, în fiecare sâmbătă de la ora 11, pe Prima Tv.

sursa video: Sănătate cu Stil, Prima Tv

Te-ar putea interesa si

Comenteaza