Luna Martei, luna femeilor. Azi v-o prezentăm pe Cristina Grigore, care a reușit ceea ce își dorea: să schimbe lumea. Implicată încă de la vârsta de 15 ani în munca ONG-urilor, azi Cristina este voluntar cu normă întreagă putem zice, mai în glumă mai în serios. PEDITEL, este serviciul pe care îl servește și o face bine. A reușit prin PEDITEL să ajute copii și părinți deopotrivă. Aflați povestea ei dar și povestea PEDITEL în următoarele rânduri.
Reporter: Spune-ne cine e Cristina de azi, cum te-ai descrie ?
Cristina Grigore: Cristina de azi, de ieri și dintotdeauna este o persoană tenace și perseverentă, care crede în schimbarea în bine pe care fiecare poate să o facă în fiecare zi, puțin câte puțin, sau mai mult. De când mă știu am vrut să schimb lumea, nu cred că am reușit, dar prin PEDITEL schimbăm în bine viața a sute de mii de părinți și copii, anual.
R: Când ai început să faci fapte bune? Știu că acum mulți ani te-ai alăturat unui ONG?
C:G: Când aveam 15 ani, am început ca voluntar într-un ONG de mediu, Cercetașii României și 30 de ani mai tarziu, sunt full time implicată în sectorul ONG, co-fondator și coordonator PEDITEL. Cred că a face bine este vocația mea, iar proiectele legate de copii, dintotdeauana m-au determinat să mă implic mai mult decât 100%, de multe ori.
R: Cum a luat naștere Peditel și de ce?
C:G: Povestea este lungă. Cred că PEDITEL s-a născut în mintea noastră, a mea și a colegului meu Cătălin Chiș care este și fondatorul Fundației Părinți din România, fost Fundația Părinți Clujeni, care devine Fundația Peditel, înainte de a se naște Peditel, cu vreo 5 ani, în 2009. Ca ONG ne-am propus să facem proiecte pentru comunitate și nu pentru 1 copil/ familie, astfel că am început cu dotarea și modernizarea Spitalului de Copii Cluj – o mașină de transport pacienți, dotarea bucătăriei centrală, dotarea cu echipamente medicale a secției de chirurgie pediatrică. PEDITEL a pornit de la o carte în limba engleza – unde erau prezentate protocoale și sistemul de funcționare a unui call center pediatric în SUA, apoi am avut șansa ca proiectul nostru să fie finanțat integral de către Fundația Vodafone, prin programul Connecting for Good. Pe scurt, PEDITEL s-a născut din nevoia de a ajuta parinții, 24/7, gratuit, oriunde s-ar afla la un click distanță atunci când au probleme medicale cu copiii, non urgențe și le pot rezolva cu un medic pediatru, din confortul casei lor, fără a se mai deplasa, daca starea medicală nu necesită acest lucru. Ne-am mai propus și să limităm exodul medicilor și să încercăm să le oferim un mediu de lucru cu respect, încredere și valorizare.
10 ani mai tarziu și o echipă de 45 de medici și 742.547 copii și peste 1.5 milioane părinți ajutați în peste 6.000 de comunități din România –sate, orașe, comune, cătune, din care peste 15% comunități fără medic sau spital a minim 50-70km, iar 5% dintre copii locuiesc în diaspora, în peste 27 de țări: Marea Britanie, Spania, Italia, Austria, Germania, Tarile Nordice, Olanda, Belgia, Elvetia, Cehia, Ungaria, Grecia, SUA, Canada, Africa de Sud sau Australia.
R: Și de la un proiect pilot ați ajuns azi, 10 ani mai târziu, la peste 7 sute de mii de copii ajutați. Cum vezi tot acest traseu când privești în urmă?
C.G: Cred că perseverența și încrederea că facem BINE ne-au dat energia să mergem mai departe. A fost foarte greu în primii 4 ani, apoi pandemia a adus un volum de muncă incredibil, apoi războiul din Ucraina. Uneori, păream a fi fără soluții, dar cred că prietenii și Oamenii de BINE, tribul PEDITEL cum îl numesc eu, este peste tot acasă. Când ne așteptam mai puțin, sau eram debusolați, venea un donator, un voluntar cu o idee, o soluție, o finanțare. Sincer și onest, nu credeam că vom ajunge vreodată să avem impactul de astăzi, dar cred că meritul este în primul rând al comunității, al oamenilor din spatele PEDITEL: donatori, voluntari, sponsori, autorități care ne-au ajutat să facem câte un pas mai mic sau mai mare în față și mai ales a echipei medicale dedicate, profesioniste și empatice pe care am închegat-o în jurul PEDITEL, deși medicii sunt din 10 orașe din țară și 1 în Diaspora și încă nu se cunosc toți între ei. Suntem recunoscători că am ajuns până aici și mai ales ne bucurăm când ajutăm copiii și părinții care au nevoie de noi.
Chiar dacă uneori a fost cumplit de greu, niciodată nu ne-am plâns. Și, chiar dacă știm ce impact major avem în calitatea vieții părinților și copiilor, nici nu ne place să ne lăudam. Preferăm să ajutăm și să mergem mai departe, poate uneori în tăcere, chiar dacă știm că poate mai multă vizibilitate, ne-ar aduce mai mulți susținători. Dar, cred că suntem adepții faptelor și mai puțin a vorbelor.
R: Care au fost momentele cele mai grele în acești 10 ani, pentru tine dar și pentru colegii tăi?
C.G: Administrativ, cel mai greu a fost în anii de început 2015-2017, când din lipsă de medici și finanțare am fost în punctul de a închide de 2 ori PEDITEL. Am găsit soluții, nici acum nu îmi dau seama cum am reușit. Apoi mai trebuie să avem grijă de securitatea cibernetică și securitatea datelor, iar pentru medici în mod sigur pandemia a fost cel mai greu pentru că am fost singuri, cu excepția unităților de primiri urgențe. Am avut record de solicitări, multă anxietate la părinți, temeri multiple. Mă bucur că am reușit să ajutăm și să trecem peste perioada aceea.
R: Dar care sunt cele mai frumoase momente?
C.G: Pentru mine personal sunt 2 momente: 1. Când primim recenzii și feedback-uri de mulțumire din partea părinților, nesolicitate și ne mulțumesc și ne laudă și ne recomandă, și 2. Când primesc cereri din partea medicilor să facă parte din echipă. Oricum echipa medicală PEDITEL este formată din 99% medici recomandați de colegii lor, nu am „recrutat medici” aproape deloc. Mă bucură și premiile și recunoașterile, dar mulțumirea părinților și dorința medicilor de a se implica, pentru mine sunt cele mai importante.
R: Când ai timp să te reîncarci?
C.G: Este un clișeu poate, dar eu nu am un job, în adevăratul sens de 9-17, eu mă bucur că pot face ce îmi place. Când nu mai pot, mă reîncarc din întâlniri, povești, cu voluntari, donatori, oameni dragi, evenimente și cu familia mea. Pentru mine e o mare bucurie, mândrie și pasiune ce fac la PEDITEL.
R: Ce proiect ai așa lângă suflet, pe lângă Peditel? Mă gândesc că în 15 ani de activitate alături de ONG-uri sigur ai avut foarte multe proiecte.
C.G: La fel de important ca PEDITEL, pentru mine rămâne STAGE Festival, deși greu și complex, cu 300 de adolescenți din 10 țări, STAGE-ul a fost ( pentru că pandemia ne-a determinat să-l stopam o perioadă, sper să revenim și să-l reorganizăm) cel mai vibrant proiect, energia adolescenților este molipsitoare, desi 1 săptămână de festival dormeam maxim 3 ore pe noapte...
R: Ce îți dorești pe viitor? Pentru tine, pentru proiectele tale…
C.G: Mi-aș dori ca oamenii să-și găsească calea și vocea de a face lucruri ce-i pasionează, ce le face plăcere, ce-i bucură. Job-ul nu trebuie să fie o corvoadă, un stress continuu… nu știu dacă noi suntem un model de urmat, dar la noi e bucurie, e cu zâmbet, chiar dacă uneori aveam 10 lei în cont, aveam speranța că un om, 2 , 100 se vor implica. La 10 ani de fapte bune PEDITEL, visul meu este să creăm împreună o comunitate implicată și în 2027 să ajutăm necondiționat 1 milion de copii, iar până în 2030, PEDITEL să fie realmente 112 al copiilor, să fie în fiecare telefon smart sau fix și să ajutăm cei 4 milioane de copii care trăiesc în România și Diaspora. Suntem educați să credem că nu putem, că e greu și imposibil. Mi-ar plăcea să oferim o altă perspectivă, că se poate dacă ne propunem asta,să nu ne descurajăm când apar obstacole. Și, când avem îndoieli, să ne uităm cum învață să meargă un bebeluș, el nu știe încă cuvântul imposibil. Multumesc !
De curând a avut loc și Gala Peditel, unde au fost premiați toți cei din tribul Peditel. Azi, după 10 ani de activitate, sunt mulți cei care îi susțin prin donații, pentru că altfel serviciul gratuit nu ar putea fi posibil.