România domină pentru a doua lună consecutivă clasamentul țărilor europene cu cea mai ridicată rată a inflației. Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 față de aceeași lună a anului trecut, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (a fost 7,1%.
Profesorul clujean Irimie Popa (FSEGA Cluj), invitat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron a analizat pericolele pe care rata ridicată a inflației le poate poate atrage pentru economia românească.
VIDEO:
” Teoretic, inflația într-o țară înseamnă convertirea în moneda națională a valutei care este adusă în țară, ceea ce înseamnă mai mulți lei. Problema este că fenomenul inflaționist este unul recurent, avem de-a face cu o inflație atât pe leu cât și pe euro iar mulți se întreabă de ce raportul de schimb rămâne la 5.
De data asta nu mai putem discuta despre inflație că aduce bani, adică despre faptul că exporturile noastre convertite în lei înseamnă mai mult decât încasăm. De ce?
Pentru ca, s-ar putea ca o bătaie de aripi de fluture în Germania, să poată produce un uragan tocmai in partea opusă a lumii. De data aceasta însă, fenomenul inflaționist e și în Europa și în America. Germania este in recesiune și iată că vorbim despre un fenomen nemaiîntâlnit in ultimii zeci de ani in Germania, de o scădere semnificativă a PIB-ului si de o scădere a puterii de cumpărare.”, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, conf. dr. Irimie Popa.