15 aprilie 1452 – ziua în care venea pe lume acest geniu, Leonardo Da Vinci. Ani mai târziu, ne inspirăm din tot ce înseamnă această personalitate și este decretată Ziua Mondială a Artei, un simbol a tot ce înseamnă măiestria și curajul acestui artist.
Ziua Mondială a Artei are scopul de a ne invita să conștientizăm atât valoarea patrimoniului artistic, cât și importanța exprimării libere prin artă. Arta, în toate formele sale, ne hrănește creativitatea, gândirea inovativă și încurajează curiozitatea și spiritul critic. În acest context, marcarea Zilei Mondiale a Artei reprezintă o oportunitate deosebită de a promova o gândire creativă și inovativă prin activități artistice, evenimente și discuții legate de artă.
O cheie importantă în procesul de înțelegere și descifrare a minții care a creat celebra Mona Lisa sau Cina cea de Taină, este în jurnalele și caietele personale ale lui Leornardo. În total, au fost găsite în jur de 13.000 de pagini în care Leonardo Da Vinci a notat și a desenat fiecare dintre ideile sale, inclusiv cele care nu au fost transpuse în realitate, scrie urban.ro.
Treptat, caietele lui Da Vinci au fost digitalizate iar majoritatea sunt disponibile online. Pot fi consultate gratuit și descriu în detaliu modul în care matematica, fizica și ingineria erau bazele creației sale. În același timp, jurnalele includ și informatii triviale: lista de cumpărături sau datoriile personale ale artistului.
În ultimii ani, toți cei care dețin pagini din caietele lui Da Vinci (British Museum, Institutul Francez sau Bill Gates) și-au unit forțele pentru a le lega împreună și a crea arhive digitale unde sunt traduse și organizate pentru a putea fi răsfoite de curioși, scrie aceeași sursă.
Codex Arundel a fost publicat de British Library – poate fi consultat aici. Datat intre 1478 si 1518, cu un an inaintea decesului lui Da Vinci. Include diagrame, desene, schite si texte scurte pe diferite teme din stiinta si arta. Leonardo la descrie ca „o colectie fara ordine, extrasa din mai multe lucrari pe care le-am copiat aici, sperand sa le aranjez mai tarziu, pe fiecare la locul lor, in functie de subiectul abordat.”
Codex Atlanticus a fost facut public de Visual Agency – poate fi citit aici, pe un site interactiv categorisit in functie de subiectele abordate.
Codex Forster a fost scanat prin amabilitatea celor de la Victoria & Albert Museum din Londra si acopera perioada dintre 1487 cand artistul se afla in Milano pana in 1505 cand lucra in Florenta – link aici pentru a-l rasfoi. Include de la scrieri despre inginerie hidraulica pana la tratate despre masurarea solidelor.
Madrid Codices au fost facute disponibile de Biblioteca Nationala Spaniola – aici, Codex Trivulzianus a fost publicat de Archivo Storico Civico e Biblioteca Trivulziana- link aici, Codex despre zborurile pasarilor apartine Muzeului Smithsonian pentru Aer si Spatiu – link aici, iar tratatul sau despre pictura este disponibil pentru descarcare pe site-ul Proiectului Gutenberg.
În 2022 în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie, Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a găzduit o expoziție cu replici ale invențiilor și schițelor realizate de geniul Renașterii.
sursa: Urban.ro, Twinkl.ro