Printre cele mai populare alimente la fiecare început de primăvară se numără și ridichile. Cu gust ușor înțepător acestea se potrivesc de minune într-o salată de crudități sau pe un platou de brânzeturi. Pe deasupra sunt surse excelente de vitamina C, fibre și carbohidrați, dar le puteți consuma fără griji și în curele de slăbire deoarece se află printre legumele cu cele mai puține calorii.
Având diferite forme și culori, richile se numără printre cele mai populare legume de primăvară, preferate pe tot mapamondul fiind ridichile roșii, pe care le găsim în acest sezon în toate magazinele și piețele. Gustul lor deosebit, ușor picant, le face potrivite în orice salată, dar pot fi consumate și ca un fel de condiment lângă o felie de brânză slabă.
Ridichile au însă și câteva calități extrem de benefice pentru sănătatea organismului. De exemplu câteva ridichi servite între mese pot ține în frâu senzația de foame, astfel că scade tentația de a mânca tot felul de alimente nesănătoase. În plus asigură cel puțin 14 % din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi și oferă organismului protecție împotriva răcelilor de sezon. Aceeași vitamina C previne îmbătrânirea prematură a celulelor și stimulează producerea colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii și a vaselor de sânge, protejând astfel, apariția ridurilor.
Pe lângă vitaminele C, B6 și K, ridichile mai conțin și potasiu, acid folic, zinc, magneziu, calciu și sodiu, minerale care asigură buna funcționare a organismului. La fel ca mai toate legumele crucifere din familia cărora fac parte ridichile, acestea pot preveni modificările celulare, care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon. Potrivit specialiștilor de la Institutul Linus Pauling din Statele Unite, legumele crucifere conțin compuși care în combinație cu apa ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer și previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Un alt motiv numai bun să le puneți pe masă este faptul că ridichile au un conținut mare de fibre care ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și previn tulburările digestive. Constipația este astfel ținută la distanță, la fel și fluctuațiile zahărului din sânge. De asemenea ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol.
Nu ignorați nici frunzele de ridichi: spălate bine și adăugate în salate acestea stimulează producția de bilă și ajută la eliminarea toxinelor din ficat. De asemenea sucul de ridichi ar putea preveni ulcerul gastric, datorită protecției pe care o oferă mucoasei stomacului. Ridichile pot regla de asemenea tensiunea arterială, reduce congestia și preveni problemele respiratorii, cum ar fi astmul sau bronșita. Sunt un bun antibacterian, antifungic și are proprietăți detoxifiante.
Consumul de ridichi nu are contra indicații cunoscute, dar în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice precum gastrita sau ulcerul, poate favoriza aciditatea. Doar lor le este recomandat să evite pe cât posibil aceste legume.
sursa: Sănătate cu Stil – Prima Tv