200 de ani de nașterea eroului național Avram Iancu au fost marcați de un eveniment internațional desfășurat la Deva. Conferința Internațională a debutat ieri cu o serie de dezbateri și prezentări ale academicienilor și profesorilor, atât din tara noastră cât și din străinătate. Ministrul Tineretului, Natalia Intotero, o susținătoare și iubitoare a tot ceea ce înseamnă Avram Iancu pentru România, a fost prezentă și ea la Deva. Evenimentul este unul de mare anvergură, județul Hunedoara fiind singurul din țară care a inițiat o astfel de manifestare dedicată anului bicentenar Avram Iancu, Erou al Națiunii Române.
În deschiderea manifestării, moderată de dl. Prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și de dl. Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, au luat cuvântul dl. acad. Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, dna. Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dl. Vasile Dâncu sociolog și omul politic, și dl. Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Eveniment unic în România în memoria Aveam Iancu, numit și Crăișorul Munților, conferința a strâns laolaltă iubitorii de istorie și de tradiție, care au venit să celebreze tot ceea ce înseamnă Avram Iancu pentru România. Evenimentul a început cu intonarea imnului României, apoi rând pe rând, academicienii au preluat cuvântul.
Academician Ioan Aurel Pop, președinte Academia Română: Așa cum la italieni Garibaldi e peste tot, la noi cel puțin în Ardeal, Avram Iancu e în sufletele tuturor și e întruchipat și în statui și în portrete.
Ioan Sebastian Bara , manager Biblioteca Județeană, membru organizator: În acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, în inima munților Apuseni. Suntem onorați să facem parte din acest mare proiect pe care îl începem astăzi aici, la Deva, Conferința Internațională Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca. Ne bucură participarea unor istorici de peste hotare, toate acestea arătând interesul uriaș pe care îl generează Avram Iancu.
Au fost invitați mai mulți profesori și academicieni chiar și din țări străine. Profesorul american Paul Michelson a scris despre Avram Iancu dar și despre cel care i-a făcut cel mai bine biografia, scriitorul Silviu Dragomir.
Prof. univ. dr. Paul Michelson: Bineînțeles sunt istoric și mă interesează și istoriografia și am scris chiar un studiu despre Silviu Dragomir, Dragomir fiind primul care a scris biografia lui Iancu mai științific. Atunci când am primit invitația am fost bucuros să accept.
Natalia Intotero, susținătoare a tot ce înseamnă Avram Iancu, a fost prezentă la evenimentul din Deva.
Natalia Intotero, Ministrul Familiei și Tineretului: Ca moață născută la Brad, în Țara Zarandului, vă mărturisesc că am avut emoții. Pentru noi, moții, Avram Iancu este simbolul sacrificiului și dedicării pentru idealurile sale și pentru binele comun, un erou care a luptat neobosit pentru drepturile și libertatea neamului său, un exemplu de curaj și determinare în lupta pentru independența și unitatea României. În vremuri de încercare și dezbinare, Crăișorul Munților a arătat că unitatea și curajul pot înfrânge cele mai mari obstacole, devenind astfel o sursă de învățăminte pentru prezentul și viitorul nostru.
Tinerii au fost curioși dar și impresionați de cei pe care i-au întâlnit în cadrul conferinței.
Participantă: Eu cum și sunt studentă în domeniu, la Litere și pasionată de istorie, pe lângă asta, având și un profesor, tatăl meu este profesor de istorie, mi s-a părut un eveniment de o importanță imensă si sper ca mult mai mulți tineri să dea importanță acestui eveniment.
Participant: Este foarte important acest eveniment deoarece Avram Iancu e un erou național, este o persoană intelectuală, ce a făcut Avram Iancu este un model de urmat pentru noi tinerii, mai ales că Avram Iancu trebuie purtat aici în suflet de noi.