Președintele PNL Nicolae Ciucă, alături de primarul Emil Boc și Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe au luat parte la ceremonia de ”spargere a solului” pe terenul unde se va construi viitorul Spital Regional de Urgență al Clujului. Lucrările la Spitalul Regional de Urgență au ca termen de finalizare anul 2027 iar valoarea totală a proiectului se ridică la 3,35 de miliarde de lei, dintre care 1,64 miliarde lei reprezintă contribuția națională și 350 de milioane lei provin din fonduri europene.
”Ce se întâmplă astăzi la Cluj cu siguranţă reprezintă un moment de istorie, nu numai pentru comunitatea noastră de aici şi pentru întreaga Transilvanie. Ce se întâmplă aici este un moment de istorie şi în egală măsură un moment care demonstrează eficienţa capacităţii noastre de a munci împreună. Domnul Rafila ne-a îndemnat să nu vorbim politic. Eu o sa vorbesc şi politic, pentru că oamenii trebuie să ştie. Sunt forţe politice care prin tradiţie istorică sunt adversari politici, dar pot și ştiu să îşi dea mână atunci când este cazul, să facă lucruri concrete.
Aceste forţe politice care astăzi conduc România pot şi au reuşit să îşi dea mâna şi să menţină pacea, stabilitatea si sa facă lucruri concrete pentru oameni. Mă bucur că am putut să fiu, în urmă cu mulți ani, acela care a semnat hotărârea de Guvern ca acest teren de 7 hectare să fie dat pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă.
Mă bucur că am reușit să schimbăm, cu aprobarea Guvernului și a Uniunii Europene, proiectul metroului, ca lucrările să înceapă din Florești pentru a asigura un acces suplimentar la Spitalul Regional de Urgență.
Nu este meritul meu, nu este meritul primarului din Florești sau doar a muncii echipei noastre. E meritul acestei capacităţi de a lucra împreună. Acolo unde se lucrează împreună rezultatele sunt de neimaginat. La Cluj am demonstrat că, indiferent cât de diferiţi suntem, ne-am dat mâna.Sunt bucuros că sunt parte la un asemenea moment de istorie.”, a declarat în cadrul ceremoniei, primarul Emil Boc.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi o instituție medicală de importanță majoră și va avea o capacitate de 849 de paturi, dintre care 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (dintre care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri.
De asemenea, spitalul va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.