Oamenii din întreaga țară s-au mobilizat pentru a ajuta autoritățile în lupta cu noul coronavirus. Este și cazul a mai multor tineri din Cluj, care au creat un acvariu destinat specialiștilor de pe secțiile de terapie intensivă, asigurându-le protecția în cazul procedurilor generatoare de aerosoli.
Zaki Milhem, inițiatorul proiectului, a explicat că unele proceduri din ATI, precum intubatia, ventilarea manuală sau bronhoscopia, sunt extrem de riscante pentru personalul medical, din cauza cantității mari de vapori încărcați cu virus.
„Acest „acvariu” permite executarea manevrelor menționate mai sus, precum și a celor ce implică sânge, fără a expune cadrele medicale și auxiliare, diminuand semnificativ riscul infectării. O mare parte din cazuri ajung să aibă nevoie de proceduri generatoare de aerosoli”, a scris Zaki Milhem pe rețelele de socializare.
Producția unui astfel de „acvariu” durează în jur de o zi și jumătate, pentru că, în același timp, tinerii realizează și viziere, iar cererea pentru astfel de echipamente este foarte mare. Prețul unui acvariu nu depășește 600 de lei, dar cea mai mare problemă o reprezintă materia primă, deoarece plexiglasul din care sunt construite este rar și scump.
Pentru a duce mai departe proiectul, tinerii au cerut ajutorul fabricilor, oamenilor și instituțiilor. De asemenea, ei dezvoltă grupuri de inițiativă în întreaga țară, astfel încât spitalele să își poată procura astfel de echipamente pe plan local.
„Pentru alte grupuri de inițiativă din țară, get în touch, vă explicăm ce și cum. Promitem că nu vă punem să scrieți „un proiect marca acvarii.ro” sau alte asemenea, pentru că nu am inventat noi apa caldă. Doar vă dăm instrucțiunile, după ce implementăm tot feedback-ul de la colegii anesteziști”, a explicat Zaki Milhem pe pagina sa de Facebook.