Geamgiii și limba gumuțească – un nou documentar dedicat meseriei de geamgiu

by Bianca Baraboi

Vă invităm să urmăriți un nou film documentar, dedicat meseriei de geamgiu. Acesta prezintă viața geamgiilor itineranți, care plecau din satele natale spre marile orașe de dincolo de Carpați, purtând în spate tolbele grele cu sticle și căutând clienți cărora să le schimbe geamurile sparte.

Filmul este un omagiu adus geamgiilor și moștenirii lor culturale, un mod de a păstra și de a celebra tradițiile și valorile care definesc identitatea satului clujean Bociu. Documentarul este realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Vă invităm să urmăriți documentarul AICI: https://www.youtube.com/watch?v=5cTNOJbS9fM

Meseria de geamgiu era itinerantă, presupunând plecarea din sat spre mari orașe de dincolo de Carpați, cărând în spate tolba cu sticle, în căutarea clienților cărora să le fie schimbate geamurile sparte. Încovoiați de spate, căci tolba putea cântări până la 50 de kg, geamgiii au colindat zeci de ani țara în lung și-n lat pentru a-și câștiga existența. În prezent, familii din comunitate se reîntorc în sat, de sărbători, și obișnuiesc să vorbească la masă în gumuțească cu copiii. Sunt conștiente de valoarea acestei particularități a zonei, care trebuie transmisă mai departe pentru ca limba să nu dispară odată cu ei.

În urma cercetărilor realizate în ultimii ani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, satul Bociu se mândrește cu un titlu de Tezaur Uman Viu, desemnat în acest an de Ministerul Culturii, în cadrul Programului TEZAURE UMANE VII, ediția a XII-a. Este vorba despre geamgiul Ioan Goga. Plecat încă din adolescență cu geamuri prin țară, a dus numele satului, meseria de geamgiu și limbajul gumuțesc peste tot. Se întoarce anual în Bociu, de primăvara până toamna, pentru a lucra pământul și a susține comunitatea.

sursa: Tradiții Clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza