Schimbarea la Față a Domnului – dezlegare la pește

by Bianca Baraboi

Schimbarea la Față, momentul când apostolii s-au convins că Mântuitorul este Fiul Domnului

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită pe 6 august. Pe Muntele Tabor, Hristos le descoperă Apostolilor dumnezeirea Sa. Muntele Tabor se afla la 17 km vest de Marea Galileii. Această descoperire are loc cu puțin timp înainte de pătimirile, moartea și învierea Sa. Apostolii s-au învrednicit pe Tabor să cunoască prin har lumina dumnezeiască ce izvora din Hristos. Scopul acestei schimbări era să-i întărească pe Apostoli atunci când Îl vor vedea răstignit pe cruce, să nu-și piardă credința în dumnezeirea Sa.

“În munte Te-ai schimbat la Față, Hristoase Dumnezeule, și pe cât au putut ucenicii Tăi au văzut slava Ta, pentru că atunci când Te vor vedea răstignit, să înțeleagă Pătimirea Ta cea de bunăvoie și să propovăduiască lumii că Tu ești cu adevărat raza Tatălui” (Condacul de la Schimbarea la Față a Domnului, Mineiul pe August).

Este important să reținem că Domnul nu se schimbă doar la Față, ci întregul Trup al Domnului este transfigurat. La Schimbarea la Față a Domnului pe Tabor sunt prezenți și Moise și Ilie. Amândoi și-au dorit să vadă fața lui Dumnezeu, însă pentru că nu Se întrupase nu au putut să-L vadă față către față. Moise, auzise doar glasul Domnului ce vorbea cu el prin nor, iar Ilie în muntele Horeb vorbind cu El într-o adiere de vânt lin. Acum au putut vedea fața lui Dumnezeu prin fața umană a lui Iisus Hristos. Pe de altă parte, Hristos vorbind cu Moise și Ilie a arătat că El stăpânește peste cei vii și cei morți și că El este Cel ce a grăit în trecut prin Lege si prin Prooroci.

Dezlegare la pește

Pentru că ne aflăm în Postul Sfintei Mării, în ziua Schimbării la Față este dezlegare la pește, vin și untdelemn, pentru bucuria praznicului. De altfel credincioșii dau de pomană fructe de sezon.

Tot de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, în Biserica Rusă se face, în biserici şi la cimitire, pomenirea generală a morţilor şi mai ales a eroilor care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei.

Totodată data de 6 august este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară.

sursa: Doxologia

Te-ar putea interesa si

Comenteaza