„Caolin” – singurul festival de ceramică contemporană din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est se ține în Piața Unirii

by Bianca Baraboi

Ieri pe 11 septembrie, Asociația „Caolin” și Fundația „CeramArt” anunța deschiderea Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană „Caolin” din Piața Unirii.

Ajuns la cea de-a 7-a ediție în 2024, festivalul oferă o platformă creativă pentru iubitorii de artă, aducând în centrul Clujului o expoziție în aer liber, unde zeci de artiști și comercianți își vor prezenta lucrările de ceramică. Vor avea loc și expoziții dedicate, inclusiv Bienala Internațională de Ceramică Cluj, ateliere creative și alte evenimente conexe.

„Caolin” este singurul festival de ceramică contemporană din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Organizat de Asociația „Caolin” în colaborare cu Fundația „CeramArt”, acesta promovează arta ceramicii, încurajează colaborarea între artiști și oferă publicului ocazia de a interacționa cu acest mediu artistic.

Evenimentul va fi inaugurat miercuri, 11 septembrie, la ora 19:00, în Piața Unirii, de Grupul de Tulnicărese Apuseni.

Expoziții și Evenimente: Intrarea la expozițiile din cadrul festivalului și la târg este gratuită. Acestea se desfășoară între 11 și 15 septembrie, între orele 10:00 și 18:00. Atelierele sunt contra cost și necesită rezervare.

Târgul de Ceramică Contemporană din Piața Unirii va găzdui peste 30 de artiști, care vor expune o varietate de lucrări, de la ceramică utilitară și decorativă, la bijuterii contemporane și obiecte de design interior.

Expozițiile tematice:

  • Bienala Internațională de Ceramică Cluj va prezenta lucrări din edițiile anterioare (2013–2019) în Piața Unirii.
  • Expoziția „Ceramică Etnografică” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va explora tradițiile meșteșugărești locale.
  • Expoziția „Ceramică Istorică” de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei va arăta importanța ceramicii în patrimoniul cultural.
  • Expoziția „Ceramica Farmaceutică” de la Muzeul Farmaciei va explora legătura dintre ceramică și industria farmaceutică din trecut.

Atelierele educaționale și recreative vor avea loc pe 12, 13 și 14 septembrie în Piața Unirii, fiind destinate atât copiilor, cât și adulților. Participarea este contra cost, iar rezervările se pot face online.

Programul zilei, 12 septembrie:

Orele 11:00 – 20:00 – Târgul Internațional de Ceramică Contemporană, în Piața Unirii.

Orele 11:00 – 20:00 – Retrospectivă cu piese ale Expoziției Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj-Napoca, 2013-2019, în Piața Unirii.

Orele 10:00 – 18:00 – Expoziție foto tematică: “Ceramică Etnografică”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Orele 10:00 – 18:00 – Expoziție foto tematică: “Ceramică Istorică” la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Orele 10:00 – 18:00 – Expoziție foto tematică: “Ceramică Farmaceutică”, la Muzeul Farmaciei.

Ateliere & Workshopuri

Orele 16:00 – 18:00 – Olărit la Roata Olarului (sold out)

Orele 16:00 – 18:00 – Pictură și Repararea ceramicii

Orele 18:00 – 20:00 – Sgrafitto Art

Orele 18:00 – 20:00 – Tablou ceramic

Orele 18:00 – 20:00 – Olărit la Roata Olarului

* Copiii începând de la vârsta de 5 ani, pot fi înscriși la ateliere, cu mențiunea că în cazul celor cu vârsta sub 8 ani, recomandăm să fie însoțiți de un adult.

* Atelierul de Olărit la Roata Olarului se adresează copiilor cu vârsta începând de la 10 ani, copiii sub această vârstă recomandăm să fie însoțiți de un adult.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza