Oricine poate salva o viață! Pornind de la acest mesaj, vă anunțăm faptul că Ediția cu numărul XII a Maratonului Resuscitării va avea loc duminică, 15 septembrie 2024, în zona Casino a Parcului Central “Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca. Vom fi prezenți în intervalul orar 10:00-18:00, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Maratonul Resuscitării este iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere. Proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază. Toți cei interesați sunt așteptați astfel să parcurgă drumul care îi viitor poate salva o viață.
De ce este important să participi?
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă.
Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece, spun statisticile.
Având în vedere datele menționate mai sus, este lesne de înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția celor din jur. Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.
Astfel, publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului. Atelierele încep succesiv şi se repetă întreaga zi, astfel încât participanţii au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă. Limba de predare principală este româna, însă se asigură predare şi în limbile engleză, germană şi maghiară.
Maratonul Resuscitării, ediţia a XII-a, este realizat de către ISU-SMURD Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Unitatea de Primire Urgenţe, Fundația pentru SMURD, respectiv Primăria Municipiului Cluj-Napoca.