Premierul Ciolacu anunță finalizarea schemei de ajutor pentru reînnoirea industriei românești. Ciolacu:” Peste 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de 150 de milioane de euro”

by Christian Suciu

Premierul Ciolacu a anunțat în urma ședinței de Coaliție ”Programul de Sprijin pentru Marea industrie din România”, un plan în valoare de 1,9 miliarde de euro ce are ca scop reindustrializarea economiei românești având la bază domenii precum metalurgia, siderurgia şi industria chimică.

”Astăzi în ședința Coaliției de guvernare am decis să facem pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice din industria prelucrătoare și a celei care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie și industria chimică.

Prima componentă a Planului pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă și se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.”, a declarat Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, a doua componentă a Planului industrial este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Acesta prevede acordarea unui sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar pentru circa 30 de companii din industria metalurgică și chimică.

”Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industriale și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industriale în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.”, a precizat Șeful Executivului.

Nu în ultimul rând, planul mai prevede de asemenea o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).

”Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice.”, a mai transmis premierul Ciolacu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza