Pas înainte pentru un viitor verde! Proiectul Consiliului Județean ce vizează transformarea deșeurilor în energie a trecut de etapa proiectării

by Christian Suciu

Consiliul Județean Cluj a primit spre aprobare proiectul tehnic privind proiectarea și execuția primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară a deșeurilor municipale din Cluj, ca urmare a contractului încheiat în luna mai 2024 cu societatea Waste Powertech SRL.

Investiția beneficiază de autorizație de construire încă din luna august 2024. Amplasamentul a fost predat antreprenorului, care a demarat deja lucrările de amenajare, în perioada imediat următoare urmând să demareze construcția propriu-zisă.

”Odată cu finalizarea etapei de proiectare putem da curs lucrărilor propriu-zise de execuție la această importantă instalație care va schimba substanțial paradigma modului în care județul Cluj abordează problema deșeurilor. Prin dezintegrare moleculară, gunoaiele încetează să mai reprezinte o problemă și devin o sursă de energie și, în final, de bani. Îmi doresc să putem anunța cât de curând începerea lucrărilor efective de montare a stației în zona tehnică a CMID Cluj, în imediata apropiere a Stație de sortare și a Stației TMB. Acestea sunt prevăzute să dureze maxim 12 luni.”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Viitoarea instalație, integral automatizată, are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât județul Cluj să poată respecta ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025. De altfel, din estimările Consiliului Județean, energia verde. astfel produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al instituțiilor subordonate.

Valoarea adjudecată a contractului de proiectare și instalare a stației de dezintegrare moleculară, cu o capacitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an, este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza