Sute de jucăuși, alături de ceterași din județul Cluj, dar și de invitați speciali vor evolua în cadrul Festivalului jocului tradițional, un eveniment aflat la cea de-a doua ediție, organizat la Cluj-Napoca.
Manifestarea dorește să aducă în prim-plan și să promoveze bogata moștenire culturală a județului Cluj, dar nu numai, evidențiind muzica și jocurile tradiționale, transmise din generație în generație. Totodată, manifestarea oferă o oportunitate pentru publicul tânăr de a învăța mai multe despre cultură și tradiții, contribuind la păstrarea și perpetuarea acestora.
Evenimentul va avea loc marți, 29 octombrie 2024, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Vor participa: Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu – primaș Stângaciu – Țuli Carol, Grupul tradițional al sătenilor din Negreni – primaș Gheorghe Chirilă, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” – primaș Florin Măluțan, Ansamblul folcloric „Tradiții – Someșul-Napoca” al USAMV Cluj – primaș Doru Dejeu, Grupul „Tradiții ormănene” din Orman, primaș Florin Măluțan, Formația de jocuri tradiționale din Frata, alături de Vasile Soporan (Tezaur Uman Viu) – primaș Lia Pop, Școala de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca, primaș Emil Mihaiu (Tezaur Uman Viu), Formația de dansuri tradiționale Vaida-Cămăraș, primaș Florin Cordoba, Ansamblul folcloric maghiar „Tulipantos” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon”, Gilău, primaș Florin Cordoba și „Jucăușii din Hășdate”, primaș Alex Mocan.
Totodată, pe scenă va urca și Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, alături de cântăreața Mariana Morcan. Evenimentul se bucură și de invitatul special DETI IUGA din Maramureș. Spectacolul, prezentat de Grigore Sâmboan, este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
În cadrul manifestării vor fi prezentate și rezultatele amplului proiect „Pași -prin timp”, un ambițios demers de revitalizare a culturii tradiționale din județul Cluj, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care se bucură de o susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Prin activități creative și educaționale, proiectul, desfășurat în perioada iunie – octombrie 2024, își propune să reconstituie obiceiurile autentice din vatra satului, să transmită valorile culturale de la o generație la alta și să dezvolte produse culturale contemporane, inspirate din mediul rural. Demersul are ca obiectiv principal conștientizarea, în special în rândul tinerilor, a importanței patrimoniului cultural imaterial.
𝘽𝙞𝙡𝙚𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙙𝙞𝙨𝙥𝙤𝙣𝙞𝙗𝙞𝙡𝙚 𝙤𝙣𝙡𝙞𝙣𝙚: www.myticket.ro și www.entertix.ro , dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center).