Cluj-Napoca, lider național în realizarea concursurilor de soluții! Ovidiu Cîmpean:” Am demarat și finalizat o treime din toate concursurile de soluții din România”

by Christian Suciu

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, evidențiază municipiul Cluj-Napoca ca exemplu de bune practici la nivel european în privința implementării proiectelor de arhitectură și urbanism în cadrul conferinței ”Concursul de Arhitectură și Urbanism la Cluj-Napoca”, ce a avut loc la Colegiul Academic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La conferință au mai luat parte președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), Arh. Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România pe filiala Transilvania, Arh. Daniela Morar dar și câștigători ai concursurilor de arhitectură și urbanism de la nivel local și național.

În cadrul evenimentului, Ovidiu Cîmpean a subliniat eficacitatea concursurilor internaționale de soluții finalizate și implementate la Cluj-Napoca în special a proiectelor premiate în cadrul competițiilor arhitecturale precum Turnul Pompierilor, Revitalizarea Parcului Feroviarilor, Revitalizarea malurilor Someșului.

” La Cluj am demarat si finalizat 15 concursuri internaționale de soluții din 2016, până acum, aproape o treime din toate concursurile internaționale de soluții organizate la nivel național. Această practică a fost preluată de alte orașe după modelul Clujului. În 2016 când aveam primele concursuri la Turnul Pompierilor sau la Someș lumea nu credea că le vom vedea implementate, dar iată că acum, la momentul bilanțului, vedem deja aceste concursuri implementate. Este o abordare strategică pentru un oraș când alege calitatea stabilită prin jurii de experți. Aceste proiecte influențează istoria orașului în bine, sunt proiecte care propun soluții noi, importante, pentru dezvoltarea sustenabila a orașelor în care trăim.

Eu am inițiat la nivel național platforma M100 prin care încercăm sa finanțăm tranziția verde și neutralitatea climatică în orașele din România, inclusiv în municipiul Cluj-Napoca dorim să finanțăm cu 1 miliard de euro proiecte și vom introduce, la criteriile de selecție a proiectelor, aceste concepte de concursuri internaționale de soluții. Prin această platformă introducem noi teme care vor fi dezbătute intens la nivel european: Power House Europe, Biodiversitate, legea privind restaurarea naturii, teme aplicate prin soluțiile realizate de echipele de proiectare câștigătoare la Cluj-Napoca, cum este de exemplu, Parcul Feroviarilor unde avem soluții axate pe natură precum acele zone umede. Dar și alte proiecte premiate precum Someșul sau Turnul Pompierilor.
Am prezentat aceste proiecte și în cadrul unor întâlniri la nivel european precum Săptămâna Europeană a Regiunilor sau Forumul de Mobilitate de la Utrecht și am stat la masa exemplelor de bune practici cu aceste proiecte realizate prin concursuri internaționale de soluții, cu orașe precum Barcelona, Copenhaga, Paris sau Gent. ”, a transmis în cadrul conferinței, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectele clujene realizate prin concursuri de soluții:

1. Turnul Pompieilor:

Proiectul ”Turnul Pompierilor” a fost câștigat de arhitectul Vlad Sebastian Rusu prin concursul de soluții pentru restaurarea monumentului istoric, fiind inaugurat în 2023, după mai multe obstacole, inclusiv rezilierea contractului cu primul executant al proiectului.

2. ”Rethinking Someș

Proiectul internațional de amenajare a malurilor Someșului a fost realizat de Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra (PRÁCTICA). Obiectivul a fost revitalizarea Someșului și transformarea acestuia într-un spațiu de recreere pentru clujeni. Concursul internațional de soluții a fost lansat în 2017 iar proiectul a fost finalizat și recepționat în noiembrie 2023.

3. Parcul Feroviarilor

Parcul Feroviarilor, o zonă verde importantă a Clujului ce se întinde pe 5,3 hectare, a reprezentat un proiect al ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. ce a vizat atât revitalizarea parcului și valorificarea cadrului natural al acestuia.

4. Strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca:

Proiectul a fost câștigat de Mossfern Arhitectură și a vizat reamenajarea străzii Kogălniceanu precum și a străzilor adiacente (Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac). Lucrările la proiect s-au încheiat în ianuarie 2024.

” Activitatea Ordinului Arhitecților a fost foarte mult axată în ultimii 20 de ani pe tema aceasta a calității investițiilor publice, asigurată prin concursurile de soluții, concursuri internaționale de cele mai multe ori, în funcție de anvergura proiectelor. Din păcate, în România, foarte puţine dintre investiţiile publice sunt realizate printr-o procedură de concurs de soluţii. Ne interesează calitatea intervenţiilor, să fie cea mai bună posibilă.

Dacă ne comparăm cu alte state europene, avem foarte mult de recuperat. Ne interezează concursurile şi pentru dezvoltarea capacităţii de proiectare în ţară. Concursul nu e doar o formă de selecţie, e o formă de pregătire a echipelor de proiectare. Ne dorim să avem cât mai multe concursuri în ţară. Datorită celor care au câştigat concursurile de soluţii, la Cluj avem lucrări şi investiţii de calitate. Acest lucru s-a văzut în ultima perioadă şi prin receptarea pe care au avut-o din partea publicului”, a declarat președintele Ordinului Arhitecților din România, Ștefan Bâlici în cadrul conferinței.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza