Cu adevărat, agricultura este o șansă. Și acum e momentul

by Cristina Mihaila

Suntem ocupați mai toată ziua cu lupta împotriva pandemiei și cei mai mulți stăm blocați în casă, privind temători la cifrele care se tot rostogolesc amenințător pe televizor. Ne tot spunem că o să treacă și ne gândim prea puțin la ce va fi de făcut după. În timpul ăsta, fermierii, mici sau mari, țăranii, medicii veterinari, agronomii, tractoriștii sau mecanicii, nu au vreme să își facă griji pentru că agricultura nu așteaptă.


În toată această stare de așteptare generală, acum e momentul să se schimbe multe în agricultura națională. Păstrând lucrurile bune, inclusiv ideile și fondurile europene, agricultura românească are nevoie de o schimbare care să ne facă să nu mai vorbim de potențial, care să ”șteargă” deficitul de un miliard de euro în comerțul agroalimentar.
Și pentru asta, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România a lansat campania ”Agricultura – o șansă pentru România”. Acțiune care, împreună cu partenerii actuali, chemând alături pe toți cei implicați într-un fel sau altul în agricultură, poate să miște lucrurile din loc. Nu cu vorbe, ci cu faptele tuturor. Sunt pe mai departe atât de multe de făcut și, din păcate, de prea multe ori acțiunile la nivel de societate nu au aceeași direcție, care să ducă, măcar acum, agricultura românească alături de marile agriculturi.


Ce vrea de fapt Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România și al său proiect ”Agricultura – o șansă pentru România”?


În primul rând să îi reașeze, în mintea tuturor, pe fermieri în locul social care li se cuvine. Să le dăm respectul cuvenit, pentru că de ei depinde, în mare parte, ce și cât vom mânca mâine. Să facem să dispară ideea că fermierul e și el, acolo, la baza societății, că oricine să pricepe la agricultură, că nu e mare lucru să ai câteva hectare de pământ sau o fermă de vaci. De fapt, știm cu toții că nu este așa, că, dincolo de știință și pasiune, agricultura înseamnă infinit mai mult. Chinuri, renunțări, gânduri negre când nu plouă sau băncile ezită cu finanțarea, teama că o piață se poate prăbuși – și astea sunt părți din viața fermierului, mic, mijlociu sau mare. Dar câți dintre noi se gândesc, măcar în treacăt, la astea? Nouă ne trebuie mâncare – destulă, de calitate și ieftină. De aceea trebuie să ne schimbăm felul în care îi vedem pe agricultori.


Dar și mai important este modul în care fermierii sunt priviți de cei care le pot decide soarta, fie că vorbim de cadrul legislativ, fie de cel financiar. Sigur, există bune intenții și acțiuni și mai bune, dar nu întotdeauna suficiente. Nu ajunge să ne gândim ”frumos” la fermieri, trebuie să îi așezăm, odată pentru totdeauna, în mijlocul acțiunilor noastre; pentru că poți trăi, uneori, fără mașină sau un televizor de ultimă generație, dar niciodată fără mâncare.
Iar în vremuri grele, de tulburare generală și de perturbare a lanțurilor alimentare, se arată importanța fermierului român, care produce aici, lângă tine. Și care îți poate pune mâncare pe masă acum și nu mâine sau cândva, când o să ajungă la tine ce cultivă alții la mii de kilometri.


Și iată încă un motiv pentru care Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România derulează proiectul ”Agricultura – o șansă pentru România”. Iată de ce încurajăm, din toate puterile, consumul de produse agroalimentare românești, iată de ce vă chemăm, pe toți, să fim solidari cu fermierul român nu doar în vorbe.
Iată de ce căutăm să găsim toate canalele alternative de comercializare a produselor românești, indiferent de produs și cantitate. De prea multe ori ceea ce produce un țăran sau altul, un mic fermier dacă vreți, nu ajungă la consumatorul final, deși experiența comercială ne dovedește că soluții sunt.


Și pentru asta susținem asocierea producătorilor, ca să fie de toate pentru toți și în cantități îndestulătoare. De calitatea cerută și disponibile atunci când avem nevoie. Iar asocierea duce, inevitabil, și la mai multă putere, de producție, de negociere, de distribuție directă, nemijlocită, către noi, consumatorii.


Pentru toate acestea, și pentru multe altele, există Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România și al său proiect ”Agricultura – o șansă pentru România”. Vino alături, implică-te și fii parte din proiect. Pentru că acum e momentul și acum se poate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza