Peste 500 de câini sterilizați și vaccinați la Pata Rât. Începe a cincea campanie veterinară de sterilizări și vaccinări fără nici un fel de ajutor din partea administrației locale clujene

by Bianca Baraboi

Între 18-21 octombrie are loc a cincea campanie veterinară la Pata Rât a asociației clujene TAC.social, prima asociație de medicină veterinară socială din România.
Campania face parte din programul Linda Pata Rât, început în 2019, în cadrul căruia au fost sterilizați, până în luna mai a acestui an, 563 de câini. Toți câinii din program au fost, de asemenea, vaccinați antirabic, deparazitați, înregistrați și tratați pentru diferite patologii descoperite de chirurgi în timpul operațiilor de sterilizare.
Programul s-a desfășurat fără nici un fel de sprijin sau contribuție din partea administrației locale clujene, care a refuzat explicit să se implice, prin vocea și semnăturile lui Ion Pantelimon, directorul RADP Cluj și a dr. Mioara Macrinici, medic veterinar, șefa serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân (CGCFS Cluj-
Napoca), aflat în subordinea RADP*.

Câinii de la Pata Rât sunt câini comunitari chiar și atunci când oamenii locului și-i revendică, pentru că acești oameni nu au acte de identitate, deci nu pot deține, legal, câini. Tocmai de aceea, TAC.social a inovat un tip de document (carnetul de sănătate duplicat), pentru ca oamenii de la Pata Rât care-și asumă responsabil proprietatea și îngrijirea câinelui – foarte numeroși – să se simtă cu un gram mai respectați și mai
demni.
Programul Linda Pata Rât a adus la Cluj-Napoca peste 40 de voluntari străini și specialiști ai cinci organizații internaționale de bunăstare a animalelor, organizații care au fost și finanțatorii programului, de-a lungul ultimilor ani. Lor li s-au adăugat oamenii obișnuiți, care, în timp, au donat aproape 10.000 euro. Unanim, specialiștii străini au fost șocați de neimplicarea administrației locale, dată fiind amploarea programului, rezultatele lui, dar și posibilitățile de dezvoltare profesională pe care TAC.social le-a adus la Cluj pentru personalul centrului public de câini: la campaniile Linda Pata Rât au participat, alături de chirurgii TAC.social, și chirurgi veterinari de elită ai României: dr. Ovidiu Roșu, dr. Cornel Stoenescu, dr. Irina Corbu, dr. Mircea Ștefanache.

Precedată de trei recente campanii de vaccinare a puilor de câine și pisică de la Pata Rât, această a cincea campanie chirurgicală e finanțată de organizația Humane Society International prin Humane Society România, alături de donațiile individuale ale cetățenilor și se bucură de efortul a 50 de voluntari clujeni, studenți la Facultatea de Medicină Veterinară, dar și „civili”. Printre profesiile lor: medici de medicină
umană, psihologi, IT-iști, ingineri, profesori. De-a lungul programului, s-au alăturat echipei TAC.social peste 200 de voluntari, în munca de teren și în spațiile chirurgicale, improvizate în incinta devastată a fostei stații de sortare a deșeurilor de la Pata Rât.

Anca Georgescu


Anca Georgescu, director executiv TAC.social: „În 2019, am găsit la Pata Rât sute de câini hoinărind pe
dealuri, femele născând în șanțuri de câte două ori pe an, câini în putrefacție sub ochii copiilor, câini schilozi, mutilați de accidente de mașină. Era un peisaj de sfârșit de lume.
Am mai găsit oameni înrăiți și înfricoșați de activitatea hingheristică a centrului public de câini, care intervenea sporadic, doar atunci când apăreau incidente între oameni și câini. La început, oamenii s-au temut de noi, fiindcă se temeau că le luăm câinii și că le facem rău. Cea mai adâncă mândrie a noastră e că azi, după câteva sute de câini sterilizați și câteva zeci tratați de boli grave, cel mai mare ajutor la Pata Rât ne sunt chiar oamenii locului.
Câțiva ne-au devenit prieteni, majoritatea ne sunt parteneri. Știu că, dincolo de o medicină veterinară pe care nu și-ar permite-o vreodată, le oferim respectul pe care nu-l găsesc ca cetățeni ghetoizați ai orașului Cluj-Napoca. Înainte de medicină, comunicarea firească și respectul față de celălalt fac adevăratele minuni.”

Dr. Ovidiu Roșu


Dr. Ovidiu Roșu, medic veterinar, doctor în științe veterinare: „Linda Pata Rât e un program pentru animale, dar are implicații sociale majore și e demn de un studiu antropologic și, musai, de replicare națională. E mult
mai mult decat o campanie de tăiat pe bandă gonade la animale. Cât de greu trebuie să fie echipei TAC.social să aducă lumea „civilizată” într-o lume „necivilizată”,s-o murdărească și s-o zdruncine din toți rărunchii preconcepțiilor ei! Să facă în așa fel încât să n-o înhăiteze una împotriva celeilalte, ci chiar să reușească să o apropie și să se îndrăgească una pe alta. ”

Te-ar putea interesa si

Comenteaza