Ieri, 20 octombrie, s-au organizat două scrutine concomitent: cel prezidențial și cel pentru referendum. Astfel, alegătorii și-au exprimat opțiunea pentru unul dintre cei 11 politicieni care candidează la președinția Republicii Moldova. În cazul celui de-al doilea buletin de vot, alegătorii s-au exprimat pro sau contra susținerii modificării Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană.
La Cluj-Napoca cetățenii moldoveni au putut vota în cele două secții de votare organizate la Casa de Cultură a Studenților. Secţiile de votare au fost deschise între orele 7:00- 21:00.
Cei mai mulți care au ieșit la vot și-au exprimat dorința clară pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dorindu-și un viitor mai bun.
Reporter: Ce vă doriți pentru Republica Moldova?
Femeie la vot: În primul rând drumuri mai bune și o viață mai bună. Ca să putem noi diaspora să ne întoarcem acasă. Asta e cea mai mare durere pentru noi, că trebuie să mergem undeva departe de casă.
Femeie la vot: Înseamnă un viitor mai bun, înseamnă salariile bune, mai multe locuri de muncă , călătorii libere. Da e un viitor mai bun.
Femeie la vot: Un viitor mai bun. E foarte greu. Luptăm pentru libertate. Rușii ne-au luat tot. Noi suntem toți pro europeni, toți avem cetățenie română și suntem într-o discuție totală, cu pro rusii și pro europenii. Dar viitorul nostru e Europa.
Și jucătorii moldoveni de la Universitatea Cluj, Vadim Rață și Vlad Blănuță au ieșit la vot, alături de Sevastian Botnari, directorul executiv,dar și de Eugeniu Cebotaru, antrenorul secund al formației.
Rață Vadim, jucător Universitatea Cluj: În ultimii ani am încercat să ies de fiecare dată la alegeri. Îmi pasă de ce se întâmplă în Republica Moldova și de data aceasta am decis să vin să aleg o Republică Moldova în Uniunea Europeană, să susțin această integrare pentru ca este viitorul familiei mele și viitorul copilului meu în primul rând. Această aderare sigur va dura puțin dar sper sa fie cât mai repede.
Vlad Blănuță, jucător Universitatea Cluj: Am ieșit pentru a vota și pentru că ne dorim un viitor mai bun pentru Republica Moldova și pentru poporul său.
Sevastian Botnari, directorul executiv Universitatea Cluj: De principiu de fiecare dată am ieșit la vot, nu a fost nici o campanie electorală la care să lipsesc, este pentru a doua oară când votez din străinătate, prima dată în 2014. Dar și atunci și acum, am votat pentru un viitor european . Niciodată nu m-am lipsit de Republica Moldova și nu mă voi lipsi. Mi-am dorit și îmi doresc un viitor european. Atâta timp cât noi cei care suntem inclusiv aici în România și vedem care sunt facilitățile care ți le oferă un stat european, asta ne dorim și pentru Republica Moldova.
Eugeniu Cebotaru, antrenor secund Universitatea Cluj: Da, este o zi foarte importanta azi pentru Republica Moldova, pentru viitorul cetățenilor. Noi așa cum suntem sportivi trebuie să arătăm dovadă de corectitudine și consider că este un drept , o dorință personală a mea, dar eu cred că trebuie câți mai mulți cetățeni să iasă să își decidă singuri viitorul, să nu le pară rău apoi după.
Maia Sandu s-a situat pe primul loc la alegerile prezidențiale de duminică, fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, cu care va intra în turul doi de scrutin. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziţie cu 41,82% din voturi, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ea este urmată de candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, cu 26,36%, scrie spotmedia.ro.
În ce privește referendumul, fiecare vot a contat, iar situația se schimbă constant. Dimineață, pentru prima dată de la începerea numărării voturilor, peste 50% din voturi sunt DA. Este o evoluţie spectaculoasă, după ce la primele estimări, la o oră de la închiderea urnelor, erau peste 55% voturi NU și puțin peste 44%.
Urmărește pe privesc.eu în timp real, numărarea voturilor pentru referendum .