Campanie pentru susținerea donării de organe la Cluj-Napoca. Gheorghe Tache (președinte ATR):” Suntem recunoscători donatorilor și considerăm că donarea de organe reprezintă un miracol”

by Christian Suciu

Asociația Transplantaților din România organizează, între 21 și 22 octombrie la Cluj-Napoca, cea de-a zecea ediție a campaniei ”Spune DA! Susține donarea de organe” ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare și informare a publicului cu privire la importanța donării de organe și salvarea de vieți.

Acest eveniment face parte dintr-o serie națională de acțiuni, derulate de ATR încă din 2008, menite să promoveze donarea de organe în scop terapeutic și să aducă în atenția publicului importanța gestului altruist care poate salva vieți. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestei campanii, ATR își propune să informeze cât mai mulți oameni ca aceștia să poată lua o decizie informată cu privire la donarea post-mortem.

Conform unor statistici la nivel european în 2023 peste 39.000 de pacienți din UE erau pe listele de așteptare pentru un transplant, iar rata de acceptare a donării rămâne insuficientă pentru a acoperi nevoile. În România, la 21 octombrie 2024, conform Registrului Național de Transplant de la Agenția Națională de Transplant, erau 4317 pacienți care continuau să aștepte un organ salvator.

”Apreciem activitatea intensă de transplant renal care de peste 30 de ani se desfășoară la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca și ne bucurăm pentru cele, 2 transplanturi hepatice care s-au făcut deja în ultima lună la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca. Dezvoltarea calitativă și cantitativă a activității de transplant dă speranță celor ajunși în situații terminale de insuficiență de organ vital. Cu toate acestea, tratamentul prin transplant de organ nu este posibil fără Donatori și acesta rămâne un subiect sensibil.

ATR consideră că, printre altele, discuțiile directe de la om la om, lasă o amprentă importantă în memoria acestora. În aceste interacțiuni noi trebuie să transmitem informații corecte, motiv pentru care, continuăm ca, de câte ori putem, pe lângă alte activități, să mergem în spații publice și să discutăm cu oameni.

Vrem să se înțeleagă că noi, ca beneficiari de transplant, suntem recunoscători donatorilor și considerăm, pe de o parte, că donarea de organe reprezintă un miracol născut din durere, speranță, pe de alta și un gest prin care viața poate continua pentru cei aflați în impas.”, a transmis președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, cu privire la importanța donării de organe.

Programul campaniei:

21.10.2024

  • 15 – 19, distribuire material informativ, B-dul Eroilor/Piața Unirii.

22. 10.2024

  • 10 – 16, întâlniri cu studenții de la Facultățile de Teologie Ortodoxă și Științele Comunicării
  • 18 – 19, Slujbă de pomenire în memoria Donatorilor Îngeri la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din Mănăștur, str. Primăverii 1A.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza