Primul Festival Internațional de Bandă Desenată a avut loc la Cluj-Napoca în acest weekend

by Bianca Baraboi

Primul Festival Internațional de Bandă Desenată, Ilustrație și Animație a avut loc în acest weekend la Cluj-Napoca. Platforma BD a adus împreună pentru câteva zile artiști desenatori dar și pe cei curioși de această artă secvențială. Deși încă la început în România, banda desenată începe să prindă curaj și să o vedem tot mai mult în jurul nostru. Festivalul Platforma BD își propune să susțină tinerii artiști și să le facă vizibile proiectele către publicul larg. 


Clujenii dar și cei care s-au aflat în orașul de pe Someș în ultimele 3 zile au putut vizita expoziția de benzi desenate din cadrul festivalului Platforma BD. Este prima ediție a acestui festival internațional care a adunat laolaltă lucrări din România dar și din străinătate. Mai mult, workshopurile realizate de organizatori au atras atât copiii cât și tinerii pasionați de această artă. 

Alice Iliescu, organizator: Publicul clujean și nu numai se bucură de Platforma BD, Festivalul Internațional de Bandă Desenată, Ilustrație și Animație, aflat la prima ediție. În cadrul festivalului publicul este invitat să întâlnească benzi desenate din cărți de ilustrație și animație din 20 de țări, și avem mai multe locații în care pot beneficia de mai multe experiențe interesante.


Aceasta mamă își sprijină și cel de-al doilea fiu către arta benzilor desenate. Fratele lui a studiat la Facultatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și se pare că cel mic îi calcă pe urme. 


Mama: Fratele lui mai mare a terminat aici la UAD, la grafică, și a făcut bandă desenata și celui mic i-a plăcut foarte mult, deci ăsta ar fi unul din motive. Și celălalt este că e vorba de storytelling și e bine să știm să zicem povești în viață și să descriem lucrurile în moduri în care ele spun o poveste

Georgia este studentă la arte și spune că benzile desenate au atras-o de mult, mai ales că are o libertate prin care poate crea noi lumi. 
Gerogia: Faptul că pot crea lumi și povesti care în lumea reală nu ar putea exista, dar tu le poți aduce la viață și poți crea oportunități sau idei pentru alții, la care nu s-ar fi gândit.

Teo a descoperit benzile desenate în pandemie. Este educatoare și nu a studiat artele, însă și-a dat seama că are talent. Acum a venit la un workshop în cadrul festivalului pentru a aprofunda acest hobby. 


Teo: E unul dintre cele mai relaxante hobby-uri pe care le am și simt că pot să mă investesc într-o chestie și să fiu prezentă în locul ăla, pentru durata aia cât stau acolo la masă cu creionul în mână și fac eu desenele mele amuzante.  

Nevoia de carte, text- imagine, cerința pentru zona de bandă desenată, infuzia de benzi desenate din librării și în același timp începutul a unui traseu frumos pe care Artivistory Collective îl trasează aici în Cluj, prin această inițiativă și multe altele încă din 2019, nu face altceva decât să dovedească nevoie tinerilor de a citi bandă desenată, tinerilor artiști de a realiza bandă desenată și existenșa unui public pe care simțim că trebuie să îl aducem mai aproape de subiect, a declarat Alice Iliescu, organizator al festivalului.  

Desi banda desenată a apărut în România în 1893 de-a lungul timpului și-a pierdut din popularitate. În zilele noastre artiștii vor să o readucă la viață, orașele Cluj-Napoca, București, Sibiu sau Constanța fiind promotoarele artei secvențiale. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza