Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Tinerii sunt printre cei mai vulnerabili la o afecțiune cunoscută sub numele de „eco-anxietate”

by Bianca Baraboi

Conform unui studiu desfășurat în Elveția, șase din zece tineri declară că se simt speriați, anxioși sau deprimați atunci când reflectează asupra problemelor climatice. Această stare, denumită și „solastalgie” de către experți, reflectă suferința emoțională cauzată de degradarea mediului.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Lausanne au observat că fenomenul afectează în special tinerii, femeile și persoanele cu venituri reduse. Studiile lor arată o corelație directă între creșterea temperaturii globale și agravarea problemelor psihologice. Spre exemplu, o creștere de un grad Celsius a temperaturii poate determina o creștere cu 2% a tulburărilor psiho-emoționale.

„Tinerii resimt un val intens de frustrare și teamă, având impresia că viitorul lor este în pericol. Intră în panică la gândul că pădurile ar putea dispărea complet sau că multe specii de animale sunt pe cale de extincție. Aceste scenarii le declanșează anxietate și o frică profundă, dificil de gestionat”, explică Philippe Conus, medic psihiatru la Spitalul Universitar din Lausanne.

Pentru a combate această formă emergentă de anxietate, specialiștii recomandă ca tinerii să nu își înfrunte singuri temerile. Este esențial ca aceștia să fie sprijiniți și încurajați să își exprime îngrijorările prin discuții cu alții. Totodată, implicarea lor în acțiuni ce promovează protejarea mediului poate avea un efect benefic asupra stării lor emoționale.

sursa: Medika Tv

Te-ar putea interesa si

Comenteaza