Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că România are nevoie cât mai curând de o majoritate stabilă pentru a da viitoarea guvernare și susține că viitoarea coaliție va trebui să anunțe sau nu dacă va sprijini un candidat comun pentru alegerile prezidențiale.
” În primul rând, avem nevoie, cât de repede se poate, să avem Parlamentul nou format, asta undeva în 20 – 21 decembrie, şi, după aceea, cât de repede se poate, o majoritate stabilă. Majoritatea cea mai confortabilă este acea majoritate pe care noi am format-o acum o săptămână – PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi, asta pe hârtie. O stabilitate politică, o stabilitate parlamentară şi o stabilitate guvernamentală, dar doar pe hârtie. Mai departe trebuie văzut dacă funcţionează sau nu funcţionează. Există şi alte variante mai puţin stabile, din punct de vedere al numărului de parlamentari, dar totuşi există o majoritate şi în formatul PSD, PNL, UDMR, minorităţi şi în formatul PSD, PNL, USR, minorităţi. Deci, astea sunt acele variante prin care poţi să dai o majoritate. Dar, nu ăsta e lucrul cel mai important. (…) Trebuie să fim conştienţi că, dacă nu înţelegem ce trebuie făcut după votul la parlamentare şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, atunci, anul viitor, undeva, când vor fi alegerile prezidenţiale, va fi şi mai rău”, a declarat în cadrul unei intervenții radiofonice pentru RFI, președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Acesta susține că printre prioritățile viitoarei coaliții de guvernare se numără și decizia privind desemnearea unui candidat comun la următoarele alegeri prezidențiale.
”Trebuie să împărţim în două etape. Trebuie să spunem că prima etapă este până la alegerile prezidenţiale. Trebuie să spunem în acordul de coaliţie când vor fi alegerile prezidenţiale şi trebuie să spunem dacă avem un candidat comun. Nu trebuie neapărat numele candidatului, dar, dacă noi nu spunem că va fi un candidat comun al coaliţiei de guvernare, facem aceeaşi greşeală pe care au făcut-o PSD şi PNL – au intrat cu doi candidaţi în alegerile prezidenţiale şi n-a intrat niciunul în turul doi. (…) Şi trebuie să spunem data alegerilor, pentru că, din punctul meu de vedere, martie, sfârşitul lunii martie, cel mai târziu începutul lunii aprilie, trebuie să avem alegerile prezidenţiale, în funcţie de calendar. Dar, nu putem împinge până în iunie, şase luni, fiindcă asta înseamnă că noi nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat în această perioadă, în aceşti ani, şi aceasta ar fi o greşeală fatală.”, a mai subliniat liderul UDMR.
În opinia sa, cea mai stabilă formulă pentru coaliție ar fi între PSD-PNL-USR-UDMR în condițiile în care și USR ar fi dispus să accepte un candidat comun.
” Asta ar fi coaliţia cea mai sigură, cea mai stabilă. (…) Trebuie să rămână cineva în Opoziţie, cineva care are capacitatea de a creşte, de a deveni lider al Opoziției pe termen mediu.”, a mai afirmat acesta în ce privește viitoarea coaliție de guvernare.