Părintele Iustin Miron a fost numit stareț al Mănăstirii Nicula, iar instalarea sa oficială va avea loc pe 29 decembrie, conform declarațiilor oferite pentru Basilica.ro de către Părintele Cornel Coprean, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Numirea a avut loc pe 10 decembrie, după ce fostul stareț, Arhimandritul Nicolae Moldovan, a trecut la viața veșnică la finalul lunii octombrie.
Arhimandritul Iustin Miron este cunoscut pentru misiunea sa pastorală, culturală și administrativ-gospodărească desfășurată cu mult succes pe parcursul anilor în care a coordonat Mănăstirea Oașa, din județul Alba. De altfel, numele său este strâns legat de fondarea așezământului monahal din județul Alba, unde, în anul 1994, un grup de tineri absolvenți ai Centrului Universitar din Timișoara s-au reunit în jurul său pentru a da viață unei comunități creștine vii.
„Noi, ca și comunitate, ne-am constituit într-un mod firesc la inițiativa părintelui Arhimandrit Iustin Miron, cel care prin entuziasmul său a fost și a rămas sufletul acestei obști”, se arată în descrierea mănăstirii.
Un drum al credinței început la Timișoara
Arhimandritul Iustin Miron, originar din Găbud, județul Alba, este un om cu o poveste de viață impresionantă. De formație inginer în Electronică și Telecomunicații, absolvent al Facultății Politehnice din Timișoara, părintele a trăit o convertire profundă în anii studenției, încercând să găsească răspunsuri la marile întrebări ale vieții.
„Am plecat la Timișoara și eram numărul 1 la Electronică la Revoluție. În ’90 eram ateu, însă am ajuns singur la concluzia că Dumnezeu există. Care e rostul nostru? Cum a apărut Universul, care e sensul vieții? Eram ardelean încăpățânat, trebuia să mă lămuresc. Până la urmă am studiat să văd cum a apărut Universul și am tras concluzia că există o ființă care a creat totul, că altfel nu se poate”, povestea părintele într-un interviu pentru România, Te Iubesc!.
Această convertire l-a determinat pe părintele Iustin Miron să urmeze Facultatea de Teologie, pe care a început-o la Timișoara și a finalizat-o la Alba Iulia.
Mănăstirea Oașa – Mănăstirea Tinerilor
Ca stareț al Mănăstirii Oașa, părintele Iustin Miron a reușit să atragă mii de tineri, creând un spațiu spiritual și cultural unic în România. Mănăstirea Oașa a devenit cunoscută drept „Mănăstirea Tinerilor”, datorită numeroaselor tabere, evenimente și activități dedicate acestora. Tinerii găseau aici nu doar un loc de rugăciune, ci și un spațiu de dialog sincer despre credință și provocările vieții moderne.
„Prin entuziasmul său, părintele Iustin Miron a fost și a rămas sufletul acestei obști”, spun cei care au fost martori ai lucrării sale de la Oașa.
Părintele Iustin este apreciat pentru mesajele sale profunde și pentru modul în care reușește să ofere răspunsuri actuale la dilemele tinerilor. A participat la numeroase podcasturi și emisiuni, discutând deschis despre credință, viață, și provocările societății contemporane.
Mănăstirea Nicula – un loc al minunilor
Mănăstirea Nicula, aflată între cele mai importante așezăminte monahale din țară, este cunoscută pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Anual, mii de credincioși vin aici într-un impresionant pelerinaj, mai ales într-o perioadă specială, în luna august, de Adormirea Maicii Domnului.
Pelerinajul de la Nicula este unul dintre cele mai mari din România, alături de cel de la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, Sfântul Dimitrie cel Nou de la București și Peștera Sfântului Andrei de la Constanța.
Instalarea oficială
Numirea în funcția de stareț al Mănăstirii Nicula reprezintă o recunoaștere a dedicării, muncii și vocației Arhimandritului Iustin Miron. Părintele va fi instalat oficial pe data de 29 decembrie 2024, un moment așteptat cu emoție de credincioșii care încă îl poartă în suflet ca un model de viață duhovnicească.