Cât și cum mâncăm de sărbători? Iată ce spun specialiștii

by Bianca Baraboi

În perioada sărbătorilor de iarnă, mulți români tind să consume cantități mari de alimente tradiționale bogate în grăsimi și calorii, precum cârnați, tobă, caltaboși, alături de băuturi alcoolice. Aceste excese alimentare pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi indigestii, colici biliare, pancreatite acute și decompensări ale bolilor metabolice preexistente, precum diabetul zaharat.

Pentru a evita astfel de situații, medicii recomandă moderație în consumul de alimente și băuturi, porții mici și dese, pauze între felurile de mâncare și includerea în dietă a fructelor și legumelor proaspete.

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: De sărbători e mai greu să mănânci echilibrat dar trebuie menținute niște cantități, totuși moderate, la o singură masă. E foarte important să nu avem un exces de alimente într-un interval mic de timp. Putem separa mesele, putem împărți: felul doi mai greu, altă dată un desert mai greu, de exemplu cozonacii, care sunt acum în vogă, altă dată sarmalele. Deci putem un pic întinde de-a lungul zilei mesele. Un alt truc este să nu uităm să includem totuși legume, cât mai multe la mese, ele dau și volum și ajută la conținutul caloric general al mesei. De asemenea cei care au probleme cu grăsimile trebuie să fie foarte atenți să nu consume în cantități foarte mari. În general de sărbători alimentele sunt mai grase, atât felurile principale cât și deserturile.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza