Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în lupta împotriva COVID-19 cu importante sume de bani. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, de la jumătatea lunii martie și până în prezent BOR a investit aproape 10 milioane de lei în măsuri de sprijin pentru a combate efectele pandemiei coronavirus.: 7,15 milioane de lei până la 7 aprilie și alți 2,65 milioane până la 10 aprilie.
Sprijinul continuă atât la nivelul episcopiilor, cât și la firul ierbii, unde fiecare parohie face un efort suplimentar pentru a preveni o catastrofă umanitară. Pe lângă ajutoarele oferite persoanelor vulnerabile, Biserica a continuat și luna aceasta să ofere bani, echipamente și aparatură medicală spitalelor din țară.
La nivelul întregii Patriarhii Române, platforma ajutacubucurie.ro a spriijinit eforturile la nivel național. Pe acest site se pot înscrie persoane din toată țara care vor să ofere ajutoare umanitare sau să facă voluntariat. Ei pot răspunde astfel mai ușor și mai organizat la cererile de ajutor venite din țară la linia telefonică gratuită 0800.800.368.
Mai jos găsiți o listă cu acțiunile de sprijin oferite de cele mai importante parohii din țară.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
În perioada 6-10 aprilie, a oferit ajutoare în valoare totală de 79.000 lei, din care 69.000 lei sub formă de alimente și hrană caldă și 13.000 de lei sub formă de aparatură medicală.
Oferă zilnic 450 de porții gratuite de hrană și asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin Cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și cantinele sociale: Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, tel: 0733070590; Cantina parohiei „Sfânta Treime”, tel: 0723690203; Cantina „Sfânta Mc. Filofteia”, tel: 0749404795; Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu”, tel: 0364800568; 0748191670).
Pune la dispoziția autorităților 340 locuri de carantină.
Parohia clujeană „Sf.Treime” asigură zilnic hrană caldă pentru 60 de vârstnci și bolnavi.
Arhiepiscopia Bucureștilor
Prin programul „Masa Bucuriei”, realizat în parteneriat cu magazinele Selgros Cash&Carry, arhiepiscopia oferă alimente și masă caldă pentru 1.176 de persoane din centrele sociale, căminele pentru vârstnici și cantinele parohiale din Capitală și județele Ilfov și Prahova. La acestea se adaugă 1.150 de porții de hrană caldă distribuite la domiciliu, program care va continua până la încetarea stării de urgență. Numai în perioada 6-10 aprilie, ajutoarele sub formă de hrană caldă oferite în arhiepiscopie depășesc 9.000 lei.
Arhiepiscopia a oferit 6.000 de sticle de apă plată, în valoare de 15.000 lei, spitalelor bucureștene „Grigore Alexandrescu”, Municipal, Elias, „Marie Curie”, Fundeni și Militar.
Parohia Doamna Oltea din București a oferit 1.300 kg de conserve, în valoare de 13.000 de lei, Spitalului Matei Balș.
Peste 100 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului continuă să sprijine spitalele și persoanele vulnerabile din Capitală și județul Ilfov. Cu ajutorul unor companii importante, aceștia au oferit alimente vârstnicilor, dar și spitalelor unde sunt tratați pacienții afectați de coronavirus.
Atelierele arhiepiscopiei confecționează 60 de combinezoane pentru Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, care merg cu ajutoare umanitare în spitale și la domiciliul persoanelor vulnerabile.
Arhiepiscopia Iașilor
În perioada 6-10 aprilie, arhiepiscopia a oferit ajutoare în valoare de aproape 400.000 de lei, din care cea mai mare parte sub formă de aparatură medicală (149.000 lei), produse igienico-sanitare (132.000 lei) și alimente sau hrană caldă (110.000 lei).
A donat Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași un analizator automat cu chemiluminiscență în valoare de 143.556 de lei, achitat în mare parte din fondurile eparhiei (103.000 lei), dar și din donațiile făcute pe platforma fiideajutor.ro (40.556 lei) a arhiepiscopiei. Aparatul are o capacitate de 180 de teste pe oră și poate efectua multe tipuri de analize.
Voluntarii Colegiului „Sf. Nicolae” din Iași oferă, cu sprijinul partenerilor din mediul privat, alimente și medicamente pentru vârstnicii izolați. În acest scop, ei colaborează cu autoritățile locale și cu asociațiile de proprietari, precum și cu donatorii privați (firme, familii, organizații non-guvernamentale). Voluntarii au găsit o cafenea locală care oferă 100 de cafele zilnic pentru medicii din oraș, iar Cantina Colegiului „Sf. Nicolae” pregătește 130 de meniuri calde zilnic pentru Spitalul de Boli Infecțioase din oraș, Policlinica Providența și căminele din campusul Tudor Vladimirescu, unde se află medici în carantină. Meniul este completat cu desert prin contribuția unei cofetării locale.
Protoieria Hârlău a donat 100 de măști de protecție pentru angajații administrației locale și forțele de ordine.
Biserica „Sfânta Vineri” din Pașcani a oferit 10.000 măști de protecție din material textil pentru cele 700 de familii ale parohiei.
Clericii din Protopopiatul Piatra Neamț au donat sânge pentru trei pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Neamț. Protopopiatul a mai oferit, la cererea Direcției de Asistență Socială Piatra Neamț, 352 kilograme de legume pentru vârstnicii izolați și hrană caldă pentru spitalul județean. În plus, 30 de văduve izolate din Parohia Bistrița sunt ajutate constant cu cumpărături și tot ce au nevoie.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași a oferit alimente în valoare de 4.000 de lei pentru 40 de familii cu o situație mai grea.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Valea Lupului a oferit o masă caldă în valoare de 1.500 de lei pentru 80 de persoane.
Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești – Neamț, în parteneriat cu Fundaţia „Împreună pentru Solidaritate Socială”, continuă Proiectul „Donează și salvează”, de distribuție de pachete cu alimente pentru persoanele vulnerabile din zonă.
Arhiepiscopia Sibiului
În a doua săptămână din aprilie a oferit ajutoare în valoare de 143.537 lei, cea mai mare parte constând din produse alimentare și de necesitate (aproape 105.000 lei), dar și din servicii medicale și servicii de transport medical de pacienți (aproape 19.000 lei).
Parohia Mediaș- Catedrală I și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Protopopiatul Mediaș, au donat copiilor de la Centrul de Plasament Agârbiciu produse de igienă, alimente și alte bunuri în valoare totală de de 3.200 lei și le-a oferit vârstnicilor 160 de porții de hrană caldă în valoare de 1.920 lei.
Voluntarii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mediaș au identificat persoane vulnerabile cărora le-au oferit ajutoare financiare, alimente, materiale de igienă și haine. Unora le-au plătit facturile la utilități. Costul total al acestor ajutoare a fost de 3.200 lei.
Preoții din protopopiatul Brașov au donat Spitalului de Boli Infecțioase și Spitalului Clinic de Copii din Brașov dezinfectanți, biocide și materiale medicale în valoare de 10.000 de lei.
150 de voluntari ai parohiilor din Protopopiatul Brașov participă la Campania ,,Dar din suflet pentru seniori” inițiată de Primăria Brașov, prin care vârstnicilor li se oferă pachete cu alimente. De asemenea, vârstnicii sau bolnavii pot suna la numărul de telefon 0800.420.123 pentru a ruga voluntarii să le facă diverse cumpărături sau comisioane.
Protopopiatul Brașov va înființa o bancă de alimente și un fond de ajutorare a familiilor afectate de criza Covid-19. La bisericile din Brașov s-au organizat celule de criză care să identifice cazurile sociale din parohii și să le ajute cu alimente și alte bunuri.
Arhiepiscopia Craiovei
În a doua săptămână din aprilie a oferit ajutoare în valoare de 14.850 de lei, mai ales sub formă de produse alimentare și hrană caldă.
Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române (SONFR) – filiala Craiova a donat două imprimante 3D Clubului de robotică al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”. Liceenii s-au oferit ca voluntari pentru a fabrica viziere de protecţie pentru medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.
Arhiepiscopia Timișoarei
A oferit ajutoare în valoare de peste 87.000 lei, din care 15.000 de lei pentru aparatură medicală, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă, dar și de bani pentru utilități sau cumpărături făcute pentru cei vulnerabili.
De exemplu, arhiepiscopia a donat, pentru cei 500 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș, peste 1.000 kg produse alimentare (cartofi, ulei, ceapă, varză, fructe), peste 1.000 de borcane cu gem, 100 kg zahăr, 100 l ulei, 300 kg mezeluri și 1.400 de iaurturi. Pentru zona de triaj a pacienţilor cu suspiciune de infectare cu Covid-19, a donat paturi cu saltele.
350 de viziere de protecție și două tone de mezeluri au ajuns la spitale și instituții publice din județul Timiș: Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Jebel, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Federația Caritas a Diocezei Timișoara, Serviciul de Ajutor Maltez Și Fundația Timișoara ’89. Aceste instituții acordă servicii sociale de calitate persoanelor aflate în situație de criză din punct de vedere social, economic şi medical, inclusiv victimelor violenței domestice, bătrânilor cu boli cronice și venituri precare ori persoanelor fără adăpost.
La iniţiativa Mitropolitului Ioan, maicile de la Centrul Eparhial au achiziționat 2 kilometri de material textil de unică folosinţă din care au confecţionat 1.000 de cearșafuri și aproximativ 5.000 de prosoape pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara.