VIRUSOLOGUL Molnar Geza: „Actuala strategie de testare este împotriva științei epidemiologice”

by admin

În condițiile în care numărul de testări pe zi ar crește, ar apărea mai multe cazuri de îmbolnăviri. Astfel am putea ajunge la 25-30.000 de infecții existente, cu mult peste cele 6879 de cazuri anunțate până în acest moment. Medicul epidemiolog, Molnar Geza este de părere că strategia de testare actuală este împotriva științei epidemiologice.

„Dacă am crește numărul testărilor până la 10.000 pe zi, ar crește automat numărul îmbolnărilor. La cele 6879 de cazuri cunoscute, din care 95% sunt bolnavi simptomatici luați în evidență și spitalizați, reprezintă maximum 20-25%. Dacă înmulțim cifra de 6879, deja înseamnă că în societatea românească am avea undeva pe la 25-30.000 de infecții existente, din care cunosc, izolez și tratez 6879, dar restul între timp îmi răspândesc infecția. Dacă de mâine se va schimba strategia de testare și modul de abordare epidemiologică, fără nicio discuție vom avea pe acest platou, un nou vârf al cazurilor. Să nu uităm că din aceste cazuri, în mod real, nu ar supraîncărca asistența medicală încât să depășească capacitatea serviciilor de terapie intensivă, pentru că marea majoritate pot să fie tratați în spitalele de suport”, a declarat medicul epidemiolog, Molnar Geza, în cadrul emisiunii „România te privește”, de pe Look Plus.

Din cele 517 spitale, conform reglementărilor în vigoare, prin ordinul 1101, cel puțin 350 ar trebui să aibă un medic epidemiolog.

„Epidemiologi practicieni sunt 205-210. Acel număr statistic de 396 este prin faptul că 170-180 de colegi, au ca a doua specialitate atestată în epidemiologie. Unul practică clinica de Boli Infecțioase, altul este oncolog, altul practică secția de boli cardiovasculare și așa mai departe. Numărul spitalelor este 517, dintre care măcar 350 ar trebui să aibă un medic epidemiolog angajat pe lângă medicul infecționist”, a încheiat medicul epidemiolog.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza