România, codașă la numărul de testări pentru COVID-19. Vezi care pacienți sunt cei mai afectați de coronavirus

by admin

Într-o statistică la nivel de stat suntem printre ultimii la numărul de testări efectuate împotriva coronavirusului. Algoritmul testărilor din România nu se schimbă decât atunci când ajungem în cazul anchetelor epidemiologice.

„Spitalul nostru este plin. Cazurile care sunt pozitive vor fi transferate în spitalele suport, iar cazurile mai severe vor rămâne la noi, în spital. După ce vor fi vindecați și externați cât mai mulți dintre pacienți, vom reinterna alte cazuri noi. Până în momentul acesta am făcut față, dar cazurile sunt din ce în ce mai multe acum. Ne-ar ajuta dacă capacitatea de testare va fi mărită, dar aici ar fi problema și de resurse. Chiar dacă am avea bani și am cumpăra 10.000 de aparate, noi nu avem un număr mare de oameni calificați care să lucreze pe astfel de aparate. Dacă probele nu sunt lucrate corect, mai mult ne-am încurca și am avea erori. Este bine să se crească această capacitate pentru că, cu cât depistăm mai repede, cu atât și șansa supraviețuirii este mai bună”, a declarat medicul infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, Virgil Musta, în cadrul emisiunii „România te privește”, de pe Look Plus.

Printre pacienții predispuși de a face forme severe sunt cei care suferă de diabet, dar și cei cu diferite patologii precum boli cardiovasculte, boli cronice de rinichi, ficat sau neoplazii.

„Singurul test scos standard este determinarea ARN-ului din faringe. Din păcate, încă nu au apărut la noi în țară niște teste antigen rapide. Ele ar intra în discuție să fie folosite pentru un diagnostic rapid la cazurile infecției cu COVID-19. Toți pacienții care au decedat la spitalul din Timișoara, au fost cei care sufereau de diabet și obezitate. Apoi pacienții cu boli cardiovasculare, patologii multiple sau boli cronice de rinichi, ficat și neoplazii. Am avut pacienți neoplazici care au venit în stare critică și au decedat imediat după internarea în spital. Atât în experiența cu gripa, cât și cu această pandemie, în centrul nostru, pacienții cu diabet au fost cei mai predispuși de a face forme severe”, a încheiat Virgil Musta.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza