Orașul Oradea este orașul model în lupta contra COVID-19. Fiind un oraș de graniță, sute de oameni tranzitează zilnic orașului, motiv pentru care autoritățile s-au pregătit exemplar, din timp. Oradea a adoptat niște proceduri foarte clare prin care au reușit evitarea răspânidrea virusului.
George Carp, managerul Spitalului Județean Oradea explică care sunt procedurile aplicate la Oradea și de ce totul funcționează atât de bine.
„Am apelat la o metodă de testare în grup pentru comunități. Am apelat la această metodă care se folosește și în alte boli (malaria), prin care testarea de grupuri de 32-64 de indivizi ne permite să determinăm potențialul infecțios al grupului. L-am aplicat în carantină și am reușit să izolăm acele grupuri care sunt cu potențial infecțios. Și Germania folosește această metodă. De asemenea, Israelul este un exemplu elocvent pentru treaba asta. Așa încercăm să putem să stăpânim răspândirea virusului”, a declarat George Carp, managerul Spitalului Județean Oradea.
Oradea a transformat spitalul Municipal, de 450 de paturi în spital Covid. Totodată, potrivit managerului George Carp, toate grupurile de risc sunt testate periodic pentru a se putea identifica din timp potențialii pacienți care răspândesc virusul.
„Ne ajută foarte mult și modul de organizare la care am apel apelat în Oradea. Am stabilit un spital mare care poate să asigure asistență medicală pentru cei infectați, în toate specialitățile, inclusiv intervenții chirurgicale. Am transformat spitalul Municipal, cu 450 de paturi, în spital COVID. Spitalul Județean rămâne pentru pacienții neinfectați. Pentru a fi siguri că cei care se internează nu reprezintă un potențial infecțios, la internare li se face testul rapid, un CT pulmonar la cei cu simptomatologie respiratorie. Grupurile de risc sunt testate periodic pentru a putea să identificăm din timp potențialii pacienți care răspândesc virusul”, mai spune managerul Spitalului Județean Oradea.