Compania de Apă Someș a anunțat că începând cu 1 septembrie prețul apei suferă modificări. Cu 60 de bani este majorat tariful, care a fost aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în luna august.
Toamna se numără scumpirile. De această dată, odată cu prima zi de toamna a venit și o majorare la prețul apei potabile dar și al tarifului de canalizare – epurare. Vorbim de județele Cluj, Mureș și Sălaj unde locuitorii vor plăti de acum mai mult cu 9 la sută pentru 1 metru cub de apă. Aceste ajustări de preț vin odată cu necesitatea restituirii ratelor de credit, bani obținuți pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă în regiune.
Pentru județele Cluj, Mureș și Sălaj prețul apei potabile devine 6,16 lei pe metru cub, iar tariful de canalizare – epurare urcă până la 6,53 lei pe metru cub, cu TVA inclus. Vorbim de o majorare de 9 la sută, față de prețul de anul trecut, o majorare care a venit după 1 an si 2 doua luni, deoarece prețul apei a crescut si la 1 iulie 2023.
Creșterea vine odată cu nevoia restituirii banilor obținuți în vederea modernizării rețelelor de apă, asa cum se arată în contractele de finanțare.
Croitoru Victor, director de comunicare Compania de apă Someș: Această ajustare care a intrat în vigoare la 1 septembrie pentru zona deservită de noi, județele Cluj, Mureș și Sălaj, s-a luat în baza strategiei tarifare aferentă programelor de investiții cu cofinantare europeană. Noi am primit o finanțare, una din cele mai mari finanțări din țară, 410 milioane de euro, la aceasta o mare parte sunt granturi, UE, dar conform practicii curente, o parte este și credit bancar asumat de companie. Pentru asigurarea restituirii sumelor necesare pentru rambursarea ratelor de credit în aceste programe europene prin care noi modernizam și extindem sute de km de rețele de apă și canalizare, este necesar un plan de ajustare tarifar, care spune că în fiecare an la o anumită dată se produce o ajustare a tarifului.
La Cluj unii oameni nici nu știau de aceste măriri. Alții spun că seceta e de vină, și că va fi mai greu cu plățile.
Femeie: Nici nu am știut, ce părere să mai am? Având în vedere seceta care e, mi se pare pe undeva normal pentru că deja e o criză de apă.
Bărbat: Nu am nici o părere că nu cunosc, nu știu nici ca s-a scumpit, nici că nu s-a scumpit.
Femeie: E cam scumpă…și cheltuielile tot cresc iar preturile la salarii, la pensii nu sunt chiar bune.
Și în Mureș oamenii cred că nici o scumpire nu aduce nimic bun, și că de acum vor fi nevoiți să economisească mai mult.
Femeie: Ce pot să spun? Eu și asa nu pot decide. Sunt o categorie nefavorizată. Sunt pensionara. Ce pot să vă spun. Asta este la noi. Cum se ridică ceva, cu o mână se dă, cu 2 mâini se ia.
Bărbat: Cum să vă spun eu, nici o scumpire nu aduce nici un bine. Ce să zic, probabil că și seceta asta contribuie din plin la deficit de apă.
Și în alte regiuni din țară prețul apei a crescut. În Craiova scumpirea s-a produs la 1 iulie. Aici preturile ajung la 7,59 lei fără TVA la apa potabilă, iar pentru canalizare 5,94 lei. În total aproape 15 lei pe metru cub.
Oamenii spun aici că prețul a crescut exagerat însă e bine că există totuși apă, față de alte județe ale țării unde se primește cu porția.
Femeie: Mie mi se pare că e scump 15 lei dar ce să facem, trebuie să ne încadrăm mai ales pe seceta asta.
Bărbat: Mi se pare exagerat, e o scumpire exagerată . 20 la suta…merge 1, 2 la sută dar 20 deja e foarte mult. 1:
Bărbat: Acum cu seceta asta e un pic mai piperat dar bine că e . Față de alte județe care…în care se dă cu rația, totuși e bine.
Companiile de apă recomandă în continuare să apelăm la metode de consum responsabil a apei potabile din rețeaua publică și să nu utilizăm apa potabilă pentru alte scopuri, cum ar fi grădinărit, sere, udat peluze, umplut piscine.