Ministerul Sănătății a publicat situația epidemiologică pentru fiecare localitate în parte, adică media cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori. Pe baza acestei situații se vor stabili condițiile în care vor funcționa unitățile de învățământ.
Potrivit oficialilor din Minister, se au în vedere trei scenarii:
- scenariul verde: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
- scenariul galben: participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
- scenariul roșu: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.
„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
În județul Cluj, majoritatea localităților se încadrează în scenariul verde. Există însă și excepții.
Astfel, localitățile Cornești și Aghireșu au o rată medie de incidență de 3.05, respectiv 4.41 de cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că cele două localități se încadrează în scenariul roșu. De asemenea, există localități (de exemplu Feleacu, Gârbău, Sic sau Ciurila) unde rata de incidență este mai mare de 1, localități care au fost încadrate în scenariul galben.
În Cluj-Napoca, rata de infectare este de 0.65.
Puteți consulta AICI lista publicată de Ministerul Sănătății.