A început Cluj Innovation Days. Emil Boc: Sectorul IT este cel mai important motor de dezvoltare economică a Clujului.

by Bianca Baraboi

Astăzi, 21 martie, a început cea de-a 12-a ediție a Cluj Innovation Days, unde temele principale de anul acesta sunt Inovația digitală verde și Securitatea Cibernetică.

Evenimentul a fost deschis de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean și primarul orașului, Emil Boc.

Clujul a fost lăudat pentru aportul pe care îl aduce în sectorul IT.

Cluj Napoca e sinonim cu inovația. Sunt multe povești de succes care vin din Cluj-Napoca la Uniunea Europeană. E între primele 10 orașe europene la nivel de calitatea vieții. Vă felicit pentru asta”, a spus comisarul european pentru Transporturi în discursul de deschidere.

Primarul Emil Boc, Comisarul European Adina Vălean și Președintele Cluj IT Cluster Stelian Brad

De departe se știe că, astăzi, sectorul IT este cel mai important motor de dezvoltare economică a Clujului. Este parte a strategiei pe care am pus-o împreună în practică. Este avantajul competitiv al Clujului. Nu orice start-up este un succes, dar un ecosistem de startup-uri este un succes. De fapt, ăsta este Clujul”, a spus primarul.

Un nou HUB regional de securitate cibernetică

Zeci de spitale din țară au avut probleme în urmă cu o lună, când sistemele au căzut. E o dovadă că încă stăm prost la acest capitol și că trebuie să întărim securitatea cibernetică. Profesioniști ai domeniului se întâlnesc în aceste zile la Cluj Napoca pentru a dezbate această temă dar si pentru a găsi soluții.

Prof.dr. Stelian Brad, președinte Cluj IT Cluster: A fost un atac extins cu multe implicații care a creat inclusiv complicații acestor companii specializate, să înțeleagă ce s-a întâmplat de fapt. Mesajul e simplu: nu mai putem să ignorăm această realitate. Noi asta dorim prin lansarea Hubului Regional de securitate cibernetică, care vine cu o istorie a Cluj IT și intenție, pe care noi o numim Hub de inovație digitala pentru societate, care e specializat pe securitate cibernetica cu o gamă extinsă pe administrație publică, pe spitale și pe companii. 

David Burcovshi a reușit însă, ca infrastructura gândită de el să nu fie atacată. Cele 4 spitale care lucrează cu sistemul lui sunt singurele care NU au fost afectate de atacul de acum o lună. 


David Burcovschi: Noi mereu am mers pe ideea de a îmbunătăți infrastructura proprie, de a avea cât mai multe mecanisme de monitorizare în timp real și sisteme de alertă, care să ne anunțe că uite acum are loc un atac sau există niște conexiuni ciudate la nivel de firewall, la nivel de routere . În felul acesta am reușit să gândim o infrastructură izolată și anume, datele critice nu sunt accesibile public, în felul acesta nimeni nu poate să intre fără să fie conectat sub un VPN, care la rândul său este și el filtrat printr-un firewall mai specializat.

Nu suntem mai pregătiți

David Burcovschi: Din păcate nu cred că suntem mai bine pregătiți deoarece pare că nu s-a învățat nimic din evenimentul precedent, companiile de software care produc software pentru spitale și cărora noi le găzduim datele, nu au aplicat măsuri noi, nu au gândit o strategie de reconfigurare a rețelelor, astfel că încă rămân expuse acele spitale.

Reporter: Hub-ul regional dorit la Cluj va ajuta?

D.B: Cu siguranță tragem un semnal de alarmă și se construiește o comunitate. Dacă mediul privat nu este încă deschis în a investi în zona de cyber security, deoarece mereu, nu a fost buget pentru securitate, cu siguranță putem din zona de comunitate să venim cu un semnal de alarmă și să zicem că este foarte importantă securitatea datelor.

Cea de-a doua zi a Cluj Innovation Days se va desfășura la HUB-ul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca şi va debuta cu o masă rotundă, unde factorii de decizie din România vor dezbate oportunitatea constituirii unui HUB regional de securitate cibernetică la Cluj-Napoca, o iniţiativă a Cluj IT Cluster. Sesiunea va fi condusă de Stelian Brad, preşedintele Cluj IT Cluster.

Cluj Innovation Days (CID) este un eveniment anual major dedicat încurajării inovaţiei şi antreprenoriatului şi creării de colaborări inter-industriale şi trans-sectoriale pentru apariţia de noi modele de afaceri cu impact asupra societăţii. CID a participat la poziţionarea oraşului Cluj în industrie drept un centru inspiraţional al inovaţiei şi a României ca o comunitate inteligentă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza