Vară atipică pentru elevii și studenții care și-au finalizat studiile în acest an. Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremoniile de absolvire a liceului sau a facultății s-au mutat, în premieră, în mediul online. Elevii, studenții și profesorii și-au dat întâlnire pe Internet și au socializat prin intermediul diferitelor platforme. Și dacă unii au fost copleșiți de emoții, alții spun că au participat la un eveniment… bizar.
„Toți studenții au fost tratați la fel, s-au confruntat cu aceeași situație la susținerea licenței în mediul online. Diferențele există nu doar în varianta online, ci și în varianta tradițională. Acestă generație este una obișnuită cu noua tehnologie, dar experiența digitală nu este legată de examene, acolo unde este presiune, ci de zona de entertainment. Ținând cont că astfel nu le-a afectat parcursul în viață, cred că a fost o situație rezonabilă pentru condiția de pandemie”, a declarat psihologul Daniel David.
Ceremoniile online, un eveniment trist pentru absolvenți
„Emoțiile au fost mai mici la susținerea licenței pentru că nu i-am avut pe profesori chiar în fața mea. Așa prin intermediul calculatorului nu am avut aceleași sentimente și mi s-a părut mai simplu. Sincer m-am simțit puțin ciudat, emoții nu prea am avut la absolvire. Probabil le-aș fi simțit dacă se organiza în mod normal. Dar a fost bine și așa, ne-am acomodat conform situației. Suntem generația Covid până la urmă și cred că vom rămâne cu asta în istorie. Îmi pare puțin rău că s-a terminat astfel facultatea și nu am apucat să ne mai vedem toți colegii”, povestește Iosif Nagy, absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul UBB.
„Ne-am simțit triști pentru că nu era finalul la care ne-am fi așteptat. Nu ne-am putut lua rămas bun de la colegi și profesori cum ne-am imaginat. N-am avut ocazia să stăm în curte sau într-o sală frumoasă să fi fost admirați de părinți și oamenii dragi. Totuși, ne-a bucurat faptul că am reușit să ne luăm rămas bun în mediul online. Conducerea școlii s-a gândit la noi și au organizat cursul festiv astfel”, explică Rareș Gălățan, președintele consiliului elevilor din Cluj-Napoca.
„Cu siguranță ar fi preferat ca acest eveniment să fie în varianta tradițională pentru că sunt asociate cu momente de plăcere, de bucurie, speranță, ceea ce într-adevăr în varianta online a fost mai greu de realizat. Unele dintre facultăți au organizat absolvirea online, oamenii au socializat, s-au simțit bine. Chiar și astfel, încărcătura emoțională și trăirea pozitivă nu a fost atât de puternică”, subliniază Daniel David.
Banchetul de absolvire, abia la toamnă
În ceea ce privește banchetul de absolvire, conducerile unor licee și facultăți iau în calcul posibilitatea organizării acestora la toamnă, dacă lucrurile vor evolua într-o direcție favorabilă.
„Dacă vor crede că există șansa să se simtă bine, să socializeze, o vor face. Alții care au început să intre în altă logică a vieții, fie că au mers spre masterate sau au apucat să se angajeze în câmpul muncii, probabil că nu o să o facă. E greu de spus momentan. Eu i-aș încuraja pe aceștia să organizeze un asftel de eveniment”, îndeamnă Daniel David.
„Organizarea banchetului în septembrie mi se pare destul de târzie. Mulți pleacă deja din Cluj și nu știu dacă se vor întoarce doar pentru banchet. Unii poate nici nu mai au cazări. Îmi pare rău că nu s-a putut organiza acum. Eu chiar îl așteptam pentru că el marchează finalul facultății, dar din păcate am rămas cam dezamăgit. Emoțiile le-aș fi simțit acum, în momentul în care realizez că s-a terminat totul. Acum ar fi fost momentul potrivit. În septembrie ar fi o petrecere oarecare”, explică Iosif.
„În liceul meu s-a discutat să organizăm banchetul în toamnă. Depinde și de ce vor elevii, dar și profesorii. Fiind cadre didactice mai în vârstă sau care se tem de coronavirus și nu o să vină la banchet, ar fi o situație care nu s-ar renta pentru noi. Sincer n-aș mai avea același sentiment, aceeași emoție, chiar dacă s-ar organiza acum sau în septembrie. Noi am terminat în mai clasa a 12-a, deci ar fi puțin ciudat”, încheie Rareș.
1 comentariu
Era un banc!…cică irigaţia fără ploaie e ca sula fără c…e! Aşa şi cu examenele pe internet!