Agricultura începe să ridice tonul

by Cristina Mihaila

Un apel public al unui cunoscut fermier din Mehedinți ne ridică semne de întrebare asupra unității și poate intereselor celor care afirmă că reprezintă agricultura din România. Cornel Stroescu, pentru că despre el este vorba, pare a face opinie separată (deși nu știm dacă e singurul) față de colegii săi din Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Concret, șefii Alianței cer amânarea până în toamnă a discuțiilor despre legea pentru înființarea Camerelor Agricole.

Probabil că știe ce spune Cornel Stroescu, care a fost președinte al Camerei Agricole Naționale. El susține că nu mai avem timp pentru tot felul de amânări pentru că Uniunea Europeană cere și rezultate concrete, așa că am să citez din apelul său public: ”Dragi colegi fermieri, știți prea bine că în agricultura românească nu este timp de amânare, organizarea în agricultura românească este imperios necesară, astfel camerele agricole și legislația pentru înființarea lor este vitală pentru interesele și binele fermierilor, reprezentînd totodată o șansă majoră pentru agricultura din România. Vă reamintesc că Planul Național Strategic 2021-2027 nu va primi aprobare de la Bruxelles dacă nu există aceste camere agricole în toată țara și, nu numai că nu sunt înființate, ci trebuie să devină funcționale până-n anul 2021”.

Cunoscând modul încurcat și îndelungat în care o idee se transformă în lege în România, este greu de crezut însă că acest lucru ar putea deveni realitate dacă amânarea cerută de Alianța pentru Agricultură și Cooperare ar fi și acordată, după o cerere trimisă președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, și ministrului Agriculturii Adrian Oros.

Și ce spun cei din Alianță? Iată un fragment din scrisoarea lor comună, trimisă în 16 iunie: ”Dată fiind complexitatea deosebită a acestui act normativ esențial pentru modul în care vor fi reprezentate și promovate pe viitor interesele fermierilor, ale operatorilor din industria alimentară și serviciile conexe în relația cu autoritățile naționale și cu cele europene, considerăm că este nevoie de o consultare civilă mult mai largă și mai cuprinzătoare decât s-a făcut până acum, având în vedere toate aspectele implicate. De aceea, ca urmare a mandatului încredințat de membrii noștri, vă solicităm amânarea dezbaterilor privitoare la prezentul proiect pentru ultimul trimestru al anului 2020; intervalul de timp rămas până atunci ne-ar permite să organizăm consultarea adecvată a structurilor pe care le reprezentăm, pentru a putea veni cu o contribuție consistentă la legislația privind camerele agricole”. Și semnează Nicolae Sitaru (din partea APPR), Ionel Arion (reprezentând Pro Agro), Nicu Vasile (care conduce LAPAR) și Mircea Băluță (șeful UNCSV).

Acum, poate că este nevoie de o mai largă consultare, deși tot a fost timp până acum; nici una dintre organizațiile semnatare nu este de azi, de ieri, în agricultură; iar dacă îi întrebi public, dar separat, pe cei din organizațiile respective, cam tot își declară susținerea și entuziasmul pentru Camerele Agricole. Așa că de ce mai este nevoie de încă o consultare? Care să dovedească ce? Alianța pentru Agricultură și Cooperare (APPR, ProAgro, LAPAR și UNCSV) o fi avut timp și până acum să își stabilească un punct de vedere în această chestiune, mai ales că au scăpat de o grijă, fiind recent acceptați în COPA – COGECA (este adevărat, mai trebuie ca statul să plătească contribuția anuală și apoi probabil va veni și un comunicat oficial, nu-i așa?).

Ce tot atâtea analize și discuții? Sunt bune sau nu Camerele Agricole pentru fermieri, le apără interesele și îi reprezintă sau nu? Nu e nici o mare filosofie aici, răspunsurile sunt simple. Există Camere Agricole în alte state ale Uniunii Europene? Cum funcționează, cu ce rezultate, ce au obținut bun pentru fermieriidin țările respective, dacă au obținut ceva? Dacă nu, le-au desființat?

Astea sunt întrebări la care sunt sigur că poate răspunde și un jurnalist care se ocupă de agricultură, nu doar fermierii și specialiștii în domeniu. Ce tot atâta amânare – facem sau nu facem Camere Agricole? Cui folosesc? Și, poate, pe cine încurcă, dacă vrem să eternizăm discuțiile? Domnilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, știți foarte bine că în toamnă vor fi alegeri parlamentare; cu noi deputați uneori, cu noi membri în comisii (deci și în cea pentru agricultură), cu noi priorități ale celor aleși. Crede cineva că legea Camerelor Agricole va fi documentul rezolvat primul? Sau doar ”amânat” până la Paștele cailor? Să nu fim copii…

Cătălin Lența

Te-ar putea interesa si

Comenteaza