O dată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni au început să poarte mănuși chirurgicale, în încercarea de a se proteja de COVID-19. Alexandru Rafila atrage însă atenția că mănușile nu înlocuiesc spălatul pe mâini, cu apă și săpun. Acestea pot purta la fel de multe virusuri și mizerii ca și mâinile, de aceea purtarea lor nu ar trebui să fie obligatorie.
„Este suficient ca în trenuri să existe săpun și apă în spațiile de toaletă. În fiecare vagon se pot instala două dispensere cu substanță dezinfectantă și cred că este absolut suficient, împreună cu curățenia și dezinfecția vagoanelor care trebuie făcută înainte de urcarea pasagerilor pentru că mănușile nu sunt recomandate nici măcar de OMS pentru că ele, așa cum discutam, creează acest fals sentiment de siguranță. Depinde cât le purtăm. Atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare”, a explicat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila spune că, în schimb, măștile de protecție nu ar trebui să lipsească atunci când ieșim în public. „Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun. Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată”, a declarat profesorul Rafila pentru Digi24.