De mai bine de o lună România se află sub stare de urgență, iar autoritățile au luat măsuri dure de distanțare socială. Printre persoanele cele mai afectate de aceste măsuri se numără copiii, a căror sănătate ar putea fi afectată din cauza lipsei mișcării și a soarelui. De altfel, anumite țări din Europa, precum Spania, au luat în calcul relaxarea restricțiilor, astfel încât copiii să poată lua aer curat.
„Cred că și în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, știți, evoluția epidemiei în țara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni față de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, crede profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
O relaxare similară ar trebui luată și în cazul vârstnicilor, este de părere Alexandru Rafila, dar o decizie în acest sens nu a fost luată încă oficial.
„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mișcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic și la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mișcare, în cursul serii, când circulația este redusă”, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.
Cel mai recent raport al OMS arată că pașii de ridicare a restricțiilor trebuie să fie făcuți gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minim două săptămâni- care corespunde perioadei de incubație a virusului- între fiecare măsură de restricție ridicată.