Alimente gratuite pentru ONG-uri din Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu

by Bianca Baraboi

Asociațiile neguvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba se pot înscrie săptămâna aceasta în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente.

ONG-urile partenere vor primi gratuit alimente salvate de la risipă și alte produse pe care să le distribuie mai apoi persoanelor în nevoie. 

Sunt eligibile asociațiile din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba și se pot înscrie săptămâna aceasta.

Asociațiile neguvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba se pot înscrie săptămâna aceasta în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente. ONG-urile partenere vor primi gratuit alimente salvate de la risipă și alte produse pe care să le distribuie mai apoi persoanelor în nevoie. 
Este vorba despre fructe și legume, cereale, produse de panificație, conserve, lactate, dulciuri, iar ocazional și produse nealimentare precum produse de igienă sau articole vestimentare.

sursa foto: Banca pentru alimente


Sunt eligibile asociațiile din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba care au în desfășurare programe sociale pentru:
 orfelinate și case de copii
 cămine pentru vârstnici
 refugiați 
 persoane cu dizabilități fizice sau psihice
 persoane fără adăpost
 familii la limita sărăciei
 persoane în risc de excluziune socială
 persoane care trec printr-o situație de criză medico-socială
 persoane cu dependențe de substanțe.
Asociațiile se pot înscrie gratuit, în perioada 11-17 martie, prin completarea formularului de mai jos, iar apoi sunt contactate de reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj pentru detalii și pentru o întâlnire: https://forms.gle/BciCF2fd5sgCHikP8 .


6.000 de tone de alimente, risipite în fiecare zi 


„În România se risipesc în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare. Până în acest moment, noi, prin Banca Regională pentru Alimente Cluj, am colectat într-un an peste 1.000 de tone de alimente. E nevoie să avem mai multe asociații pentru a ne extinde impactul.  E nevoie să salvăm mai multă hrană de la risipă. Avem însă zone neacoperite unde hrana se risipește: există magazine care ar putea dona la final de zi, dar nu sunt asociații în zonă care să preia hrana. 
Ne dorim ca mai multe persoane să afle despre această situație ca să se poată implica. Banca pentru Alimente poate ajuta pe oricine vrea să lupte împotriva risipei alimentare și a sărăciei”, afirmă vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

sursa foto: Banca pentru Alimente

De unde vine hrana donată și cum funcționează mecanismul

Alimentele provin de la magazine sau lanțuri de retail care colaborează cu Banca pentru Alimente. Produsele considerate surplus sunt donate și ajung în depozitul Băncii, iar reprezentanții și voluntarii anunță imediat asociațiile partenere din zonă privind produsele disponibile. 
Fiecare asociație poate ridica de la depozitul băncii sau de la magazinele partenere o cantitate de alimente în funcție de numărul și de categoria de beneficiari pe care o au. La rândul lor, ONG-urile distribuie apoi produsele primite în diferite moduri: fie gătesc pentru persoanele în nevoie, fie oferă direct produsele.
Înscrierile pentru noi asociații sunt deschise până duminică, 17 martie, prin completarea formularului https://forms.gle/BciCF2fd5sgCHikP8 .

În total, peste 200 de ONG-uri sunt în prezent partenere ale Băncii Regionale pentru Alimente Cluj. Printre ele se regăsesc Fundația Prison Fellowship, Serviciul de ajutor Maltez Cluj, Remar, Teen Challenge, Masa Săracilor, Căsuța Bucuriei, Centrul Emaus, Casa de Copii de la Dumbrava, Vă ajutăm din Dej, Asociația Umanitară Dreptul la Viață Huedin, Dorcas Aid, Sfântul Onufrie Florești, Rise 2 Shine, Notorious Learning Projects, OAC Alba Iulia, Asociația Pro Assisto Câmpia Turzii și altele.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza