Un sondaj de opinie în rândul votanților americani arată că majoritatea acestora (53%) au declarat că susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români prin includerea țării în programul Visa Waiver. Remus Ștefureac, președintele Grupului Strategic Thinking și al INSCOP Research, companie de sondare coautoare a studiului, spune că acest lucru poate contribui la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA și ai administrației americane de a include România în Visa Waiver.
Think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group – Grupul de Gândire Strategică (www.strategicthinking.ro) a inițiat un proiect de cercetare sociologică în Statele Unite ale Americii și în România prin aplicarea unor sondaje de opinie în cele două țări. Sondajul de opinie din Statele Unite ale Americii a fost realizat de The Bullfinch Group (www.thebullfinchgroup.com) în parteneriat cu INSCOP Research.
Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viza.
„Cunoscând acest lucru, și fiind întrebați dacă susțin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în programul Visa Waiver care presupune eliminarea vizelor pentru cetățenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români. Doar 21% se opun includerii României în programul Visa Waiver, în timp ce 25% nu și-au format o opinie, fiind nehotărâți.
Raportat la opțiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanților democrați. Astfel, 57% dintre votanții Partidului Democrat susțin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâți.
Jumătate dintre votanții Partidului Republican (50%) susține eliminarea vizelor pentru cetățenii români. 29% se opun eliminării vizelor, iar 21% sunt nehotărâți.
Sprijinul votanților independenți pentru eliminarea vizelor pentru români este similar celui înregistrat la nivelul populației generale. Astfel, 54% dintre votanții independenți susțin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâți.
Brett Loyd, sociolog, președinte și CEO al The Bullfinch Group: «Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre țările aliate care susțin politicile SUA în întreaga lume și că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigrație ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susțin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populație pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetățenii români să fie mai mare decât procentul celor care susțin elimnarea vizelor».
Remus Ștefureac, președinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică: «Datele arată foarte clar că ponderea populației SUA, a votanților înregistrați, a votanților din toate spectrele politice (democrați, republicani sau independenți) care susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA și ai administrației americane de a include România, unul dintre cei mai serioși aliați ai Americii, în programul Visa Waiver».
Sondajul de opinie național din Statele Unite ale Americii a fost realizat de The Bullfinch Group (www.thebullfinchgroup.com) în parteneriat cu INSCOP Research (www.inscop.ro), în cadrul unui proiect de cercetare susținut de think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire strategică (www.strategicthinking.ro). Datele au fost culese în perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1044 de votanți înregistrați. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.
1 comentariu
Ce vrajeala obosita ..cand peste 3 ani-pt.PARTENERUL STRATEGIC!!!(si pentru UNGARIA s-a facut referendum???)