Analiza cercetătorilor UBB: cum s-a dezvoltat din punct de vedere imobiliar zona metropolitană a Clujului în ultimii 20 de ani

by admin

Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a realizat un studiu inovator care a analizat modul în care s-a dezvoltat zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca din 2000 până în prezent, utilizând imagini obținute prin sateliți. Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să își schimbe categoria de utilizare a terenurilor. Cele agricole au fost ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale, observându-se o creștere de 9%.

Această lucrare s-a bazat pe indici spectrali, urmărind cartarea rapidă a zonelor construite pe baza imaginilor satelitare Landsat-5, Landsat-7 și Landsat-8. Metodele s-au bazat pe teledetecție și tehnici de analiză spațială GIS, fiind grupate în trei etape distincte. Prima etapă, care este axată pe prelucrarea prealabilă a datelor preluate prin teledetecție (pre-procesare). A doua etapă, care implică calcularea indicelui normalizat de diferenţiere a vegetaţiei (NDVI), a indicelui normalizat de diferenţiere a corpurilor de apă (MNDWI) și a indicelui de sol neacoperit (BI, eng. bareland). Ultima etapă al modelului este reprezentată de validarea rezultatelor, operațiune realizată prin mai multe variante, pe baza metodelor statistice și, de asemenea, prin compararea directă cu realitatea din teren.

Bazat pe analiza integrată a indicilor de teledetecție, a zonelor construite pentru anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019 a fost identificată o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafețelor construite, atât pentru ani consecutivi, cât și pe întreaga perioadă de analiză. Analiza datelor cantitative obținute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidențiază o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000–2019) a teritoriului construit aferent comunelor Florești și Apahida. Această dinamică poate fi explicată prin amplasarea celor două unități teritoriale pe axa de dezvoltare est-vest a orașului Cluj-Napoca, axă dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someșul Mic. Pentru municipiul Cluj-Napoca, se poate observa aceeași dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă aproape o dublare a suprafețelor construite în perioada analizată.

“Procesul de validare a rezultatelor ne arată faptul că prin aplicarea acestei metodologii, cartografierea rapidă a zonelor construite este îmbunătățită semnificativ comparativ cu metodele clasice în care se utilizează doar indici spectrali specifici, iar modelul prezentat, este adecvat pentru a fi implementat la o scară mai mare, în orice aplicație practică și teoretică care vizează cartarea rapidă a zonele construite și modelarea lor evolutivă”, au concluzionat cercetătorii.

Sursa foto: compariimobiliare

Te-ar putea interesa si

Comenteaza