Conducerea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa este acuzată că a încercat să mușamalizeze o posibilă deversare a apelor uzate în râul Someș. Acuzațiile au venit inițial prin intermediul unui e-mail anonim care a ajuns la directorul instituției, Ovidiu Vișan, care a demarat apoi propriile verificări pentru a afla cine a fost expeditorul. Potrivit unui interviu acordat pentru PressOne, Ana-Maria Cosma, angajată la ABA Cluj, a fost principala ”suspectă” și ca urmare a primit amenințări din partea conducerii. Cosma a depus și o plângere penală, care a fost înregistrată la Parchet în data de 30 decembrie 2020.
”Directorul primise un e-mail în care era amenințat de destinatar că va face publică respectiva deversare, fapt care lui i-a produs mare neliniște. Scria acolo că informația va ajunge în presă. Fiind o acțiune cu impact major asupra mediului, el a fost foarte stresat și a chemat mai multe persoane într-o ședință. (…) Practic, în ședința aceea care a fost mai mult un interogatoriu, a încercat să mă constrângă să mărturisesc că eu am făcut materialul foto și video care a ajuns în acel email. Eu i-am spus domnului că nu am făcut nicio filmare. Într-adevăr, am făcut fotografii pe teren, dar asta e practica, asta e munca mea”, a declarat Ana Maria Cosma pentru PressOne.
Ca urmare a devăluirilor din presă, deputatul independent Adrian Dohotaru spune că a făcut propria investigație, iar la finalul săptămânii trecute a făcut o plimbare pe malurile Someșului și imaginile surprinse ar confirma o posibilă poluare în zonă. Acesta a sesizat Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.
“Potrivit angajatului / angajatei, <<conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”, susține Adrian Dohotaru.
Până în acest moment, Compania de Apă Someș SA sau Hidroelectrica nu au venit cu o poziție oficială în acest scandal.
“Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri, și afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante etc) afectată de poluare. Faptic, nu se întâmplă nimic! În condițiile în care Someșul e poluat, de ce ar vrea autoritățile ca zona să fie circulată din moment ce tot autoritățile ne poluează cu ape uzate netratate și nu veghează ca sute de tone de deșeuri să nu fie depozitate ilegal la râu?”, mai spune Dohotaru, care este și directorul S.O.S Cluj (Societate Organziată Sustenabil).
1 comentariu
Soluția poate fi adăparea factorilor responsabili cu organu’ legii, direct din râu în jos de localitate ?