E criză acută de sânge în spitalele din toată țara, în condițiile în care numărul donatorilor a scăzut la jumătate de la începutul pandemiei și nu și-a mai revenit de atunci. De câteva luni, se face apel constant către donatori să vină către centrele de transfuzii, dar stocurile de sânge sunt în continuare la limită. În Cluj-Napoca, pentru a-și putea opera soția la plămâni, un bărbat a fost sunat de medici cu o zi înainte, să vină să doneze sânge.
”Luni am internat-o și marți urma să fie operată. E o intervenție dificilă, la plămâni, cu multe riscuri și în a doua parte a zilei m-au sunat de la spital, dacă pot să vin să donez sânge și dacă mai pot aduce pe cineva, pentru că operația trebuia făcută, dar nu este suficient sânge. Băiatul nostru a găsit repede și niste colegi de la muncă și am putut să rezolvăm așa. Vă dați seama că nu merge nimeni să doneze acum, cu criza asta, pentru că le este frică, toată lumea stă cât mai departe de spitale, de doctori”, ne-a spus bărbatul, care a dorit să-i păstrăm anonimatul.
Este nevoie de toate grupele de sânge, anunță și cei de la Centrul de Transfuzii Cluj, care spun că au stocuri pentru urgențe, dar alte operații pot fi amânate din cauza lipsei de sânge.
„E din ce în ce mai greu să onorăm cererile pacienţilor. Ideea e să vină donatori sănătoşi să doneze sânge.
Întotdeauna, centrele de transfuzie trebuie să aibă în vedere un stoc pentru urgenţe, iar intervenţiile chirurgicale care se pot programa şi nu sunt urgenţe, se pot amâna până când reuşim să facem rost de grupă şi RH-ul respectiv de care are nevoie pacientul”, menţionează Adriana Sime directorul la Centrului Regional de Transfuzie Cluj.
Cei care doresc să doneze trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Să aibă între 18 și 60 de ani, greutatea de peste 50 kg și să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni.
Inclusiv cei care s-au vindecat de COVID-19 sunt așteptați să doneze plasmă convalescentă.