Aplicația care îți spune dacă ești suspect de coronavirus. A fost dezvoltată de o echipă de clujeni

by admin

O echipă de IT-iști din Cluj vine în ajutorul sistemului medical din țara noastră. Aceștia au dezvoltat o aplicație care pre-testează online suspecții de coronavirus, astfel încât să reducă presiunea pusă pe spitale în această perioadă.

„COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2, utilizând Inteligență Artificială. Conceptul pe care-l implementăm este stocarea unui număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) și compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv.

Componentă de Inteligență Artificială (Machine Learning) va face o clasificare automată a simptomelor particulate introduse de fiecare utilizator online în parte, încadrându-l într-o categorie de diagnostic, în funcție de asemănările și deosebirile identificate în datele de antrenament”, se arată în descrierea platformei.

Momentan, platforma are două categorii. Una dedicată medicilor, care sunt rugați să înscrie în sistem cât mai multe diagnostice și simptome asociate cu COVID-19. Cea de a doua componentă se adresează utilizatorilor, care sunt îndemnați să se pre-testeze online.

Doritorii își pot introduce simptomele și câteva date primare în pagină, iar sistemul de AI va calcula și afișa automat șansele ca cel care-și face testul online să aibă gripă, răceală sau COVID-19. Dacă algoritmul arată că sunt șanse mari că utilizatorul respectiv să aibă coronavirus, cu acordul lui, sistemul va înregistra pacientul în baza de date națională și locația lui că fiind una de risc, făcând o solicitare automată către autoritățile competente pentru testarea pacientului.

„Utilizatorii au la dispoziție un chestionar online cu un set de întrebări specifice simptomelor COVID-19, adresate într-un limbaj comun, menite să investigheze în detaliu simptomele, datele epidemice și factorii de risc, pentru determinarea cât mai exactă a prognosticului bolii”, se mai arată și în descrierea platformei.

Proiectul, realizat pe bază de voluntariat, a primit deja acordul Ministerului Sănătății și pe cel al Departamentului pentru Situații de Urgență

Sistemul ar putea fi funcțional începând de săptămâna viitoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza