Artistul Kristóf Baráti într-o dublă ipostază – dirijor și solist al concertului de vineri, la Filarmonica clujeană. Pe scenă va putea fi admirată și ascultată una dintre cele mai valoroase viori din lume: Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703.

by Bianca Baraboi

Vineri, 4 aprilie 2025, orele 19.00, iubitorii de muzică sunt invitați în sala de concerte a Colegiului Academic, pentru a audia Beethoven – Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor,  Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Publicul meloman este invitat la un eveniment de excepție. În această săptămână, pe scena Filarmonicii, va putea fi admirată și ascultată una dintre cele mai valoroase viori din lume: Stradivarius „Lady Harmsworth” (1703).

Instrumentul va fi adus la viață de Kristóf Baráti, reputat violonist maghiar, care cântă de peste un deceniu pe acest instrument, oferit prin generozitatea Stradivarius Society din Chicago.

Kristóf Baráti, violonist: Este foarte greu să vorbești despre sunet. Cum să descrii sunetul. Cum să descrii estetica sunetului? Așadar întotdeauna încerc să îmi imaginez, că cel mai bun mod de a descrie sunetul unui instrument e să cânți la el. Autorul acestei viori, Antonio Stradivari, poate cel mai măreț creator de viori din toate timpurile, cred cu tărie că a căutat o formă frumoasă, dar scopul lui principal era să găsească sunetul perfect. Cred că a realizat devreme că forma instrumentului era cheia spre sunetul perfect al viorii. Cred că a avut ideea asta romantică, în sensul în care și-a imaginat că cu cât se implică mai multe rotunjimi și cercuri în realizarea unei viori și sunetul va fi mai frumos.

Realizată de Antonio Stradivari (1644–1737), considerat cel mai mare constructor de viori din istorie, acest instrument datează din perioada sa de glorie și este apreciat pentru sunetul său excepțional, starea impecabilă de conservare și lacurile originale păstrate aproape integral. Din cele peste 1.100 de instrumente create de Stradivari, doar aproximativ 500 de viori au supraviețuit până astăzi.

Vioara „Lady Harmsworth” își poartă numele de la una dintre proprietarele sale, care a deținut instrumentul începând cu anul 1922. Înainte de aceasta, a aparținut casei britanice W. E. Hill & Sons, faimoasă pentru expertiza în domeniul lutieriei.

Kristóf Baráti, violonist: Sunt păstrate doar undeva la 550 de viori Stradivarius în lume și cred că fiecare vioară e unică, diferită, are sunetul ei particular.

Prin prisma acestui concert puteți participa la o întâlnire rară cu istoria prin partitura genială a Concertului pentru vioară de Beethoven, tradiția și perfecțiunea unui instrument clasic și mâna unui interpret de excepție.

Kristóf Baráti, violonist: Vorbesc mereu cu alți muzicieni și uneori când mai caut sponsori sau investitori, pentru instrument, le spun că nu doar cumperi să zicem, o bucată de artă, o piesă de artă. Ci devi parte din istoria viorii. Eu cel care cânt, orchestra, investitorul, care poate nu e neapărat atașat de muzică sau instrumente, eu mereu îmi imaginez că noi devenim părți ale viorii, decât mai degrabă să ajungă vioara a noastră.

Violonistul și dirijorul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut la nivel mondial pentru calitatea artistică excepțională, forța expresivă și tehnica impresionantă. Apreciat pentru „bogăția poetică ce îmbracă fiecare interpretare și pentru o estetică de cel mai înalt nivel”, Baráti a evoluat în ultimii ani pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, alături de orchestre prestigioase precum Hollywood Bowl, Filarmonica din Los Angeles, Filarmonica din Londra, orchestrele din Zürich, Oslo, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Națională a Israelului, Orchestra Radio ORF din Viena, Orchestra Simfonică din Montreal, Camerata Salzburg, Orchestra Națională a Rusiei, Filarmonica BBC, Orchestra din São Paulo, Filarmonica din Haga și multe altele.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza