Ziua Drapelului Naţional se sărbătorește în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. În municipiul Cluj-Napoca această ceremonie a fost oficiată, în Piața Avram Iancu, in intervalul orar 09:40 – 10:40.
Tricolorul României a fost înălțat, astăzi, pe un catarg din Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii militare și religioase organizată de Ziua Drapelului Național, manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei. Printre oficialitățile locale prezente s-au enumerat primarul Emil Boc, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț și subprefectul Camelia Sălcudean.
De asemenea, la ceremonie au participat și câteva zeci de clujeni îmbrăcați în tricolor care fluturau de zor steagurile din dotare.
Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.
Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată “Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003). De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.
Cel mai mare drapel al României a măsurat 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafaţă declarată de 79.290,39 metri pătraţi. Acesta a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni şi a constituit un record mondial.