Anul acesta, ultramaratonistul Vlad Pop a alergat 620 de km de la Cluj la Constanța, iar astfel a reușit să strângă 600.000 de lei pentru 100 de copii bolnavi de cancer cu scopul de a putea merge la școală. În anul următor, membrii Asociației MagiCamp și-au propus să fie mai ambițioși și să ajute 200 de copii. Practic, aceștia își doresc să strângă 200 de burse educaționale în valoare de 1.200.000 de lei care îi vor ajuta pe copiii bolnavi în perioada ianuarie-decembrie 2022. Prin urmare, Vlad și-a propus să escaladeze vârful Elbrus (5.642m), dar să se întoarcă și la 6633 Artic Ultra, deoarece dorește să încheie ceea ce a început.
Cursa escaladării vârfului Elbrus trebuia să aibă loc în perioada 27 iulie – 3 august, însă a fost reprogramată în intervalul 30 august – 6 septembrie 2021.
“Mi-am propus alături de Radu Albu și alți oameni care vor face parte din echipă, să urcăm pe vârful Elbrus. Din cauză că ambasada Rusiei nu ne-a dat încă viza, a trebuit să amânăm plecarea pentru 30 august. Nu m-a dat peste cap, astfel voi avea mai mult timp pentru a mă antrena, pentru a încuraja oamenii să doneze. Abia aștept să duc steagul copiilor de la MagiCamp acolo, pe cel mai înalt vârf din Europa. Să îl las acolo, să fac istorie, să fie ceva unic pentru acești copii.
Ținem legătura cu ambasada Rusiei, iar cei de acolo știu ce ne dorim să facem. Din cauza condițiilor pandemice și a numărului mare de cazuri din Rusia probabil că n-am reușit să obținem viza. Sunt optimist, vom pleca. E doar o chestiune de timp”, ne spune ultramaratonistul Vlad Pop.
Vlad se antrenează șase zile pe săptămână: “Merg într-o sală unde fac exerciții atât pentru cardio, cât și pentru spate, deoarece rucsacul pe care îl voi purta va fi destul de greu. În rest fac alergări prin pădurea de la țară, acolo unde îmi place să mai stau. Am mereu alături de mine doi câței cărora le place să alerge. Fac cu ei urcări, dar și coborâri”, mărturisește Vlad.
Cei de la Asociația MagiCamp muncesc zi de zi, deoarece simt că nevoia este din ce în ce mai mare: “Mi se pare că există tot mai mulți copii bolnavi care trebuie ajutați. De aceea noi vrem să oferim sprijin nu doar prin alergat, ci și financiar. Cei care vor să ne ajute pot să intre pe https://asociatiamagic.ro/ la secțiunea <<Cum poți ajuta>>. De asemenea, sms-urile în valoare de 2 euro se pot trimite la 8844 cu mesajul <<BURSA>>. Săptămâna trecută aveam 2.200 de abonați prin SMS. Asta înseamnă peste 4.000 de euro”.
Pentru bursele educaționale de anul viitor s-au strâns până în acest moment peste 220.000 de lei: “Mai avem nevoie de 1 milion de lei. Eu am speranța că oamenii vor dona, că vom putea strânge acești bani până în ianuarie. Încurajez oamenii să doneze”, adaugă Vlad.
În expediția pe care urmează să o facă, echipamentul va fi diferit, bazat mai mult pe colțari, bocanci tehnici, geacă de fâș, rucsac cu mâncare și apă, niște haine în plus, sac de dormit, dar și cort. În prima zi vor ajunge în tabăra de bază. De acolo vor urca la 3.400 de metri, unde vor poposi într-un refugiu. A doua zi vor urca mai departe la al doilea refugiu, la altitudinea de 4.000 de metri. A treia zi vor urca noaptea ca să prindă răsăritul pe vârful Elbrus la cota 5,642 de metri.
“Sunt sigur că pregătirea pe care am dobândit-o până acum, dar și antrenamentul pe care îl fac în această perioadă pentru cardio, mă vor ajuta să termin cu bine ceea ce mi-am propus. Motivația mea sunt copii din tabără care au nevoie de educație. Desigur, va fi o experiență nouă și pentru mine. Muntele trebuie respectat, iar dacă el ne va da semne că nu va fi oportun să urcăm până pe vârf, probabil nu vom forța. Am urcat pe munții Făgăraș și Bucegi încă din liceu, și știu că, de fapt, nu tu cucerești muntele, muntele te lasă să ajungi în vârf”, explică ultramaratonistul.
Programul escaladării pe muntele Elbrus (5.642m):
Ziua 1. Plecare din București-Moscova-Minerlny Vody -Baksan Valley. Rămânem peste noapte în Valea Baksan
Ziua 2. Aclimatizare~Mt. Cheget 3485M. Urcăm cu telescaunul până la 2750m și de acolo după o cafea urcăm spre Mt Cheget 3485m. Cazare la hotel în Terskol
Ziua 3. Aclimatizare~Azau Valley-“Mir” Stația (3500 m)-“Refugiul 11” (4050 m). A doua zi de aclimatizare. După transferul din Terskol spre Azau urcăm cu telecabina până la 3500, iar de acolo la refugiul de la 3900m unde și dormim
Ziua 4. A treia zi de aclimatizare în care urcăm la Pastuchov’s rocks (4800m) sau chiar puțin mai sus. Noaptea dormim la refugiu
Ziua 5. THE DAY- Ziua în care urcăm spre Vârful de Vest al Mt Elbrus – 642m
Ziua 6. O zi de rezervă pentru fereastra de vreme. Dacă urcăm din prima atunci în această zi coborâm în stațiune la hotel
Ziua 7. O alta zi de rezervă pentru vreme. Coborâm în Azau unde cei care au ajuns cu succes pe vârf vor primi certificatele de succes ale ascensiunii. Dormim la hotel.
Ziua 8. Ziua în care plecăm spre casă- Baksan Valley-Minerlny Vody/Moscova/București Terskol-Mineralny Vody
Pe lângă ascensiunea pe vârful Elbrus, Vlad și-a propus să se întoarcă la Artic, pe 27 februarie, 2022: “Vreau să alerg din nou 620 km și să închei cursa pentru că înainte de pandemie am avut degerături din cauza frigului, iar organizatorii m-au retras din cursă. Mă voi întoarce acolo să termin ceea ce am început”.
Prin urmare, ultramaratonistul se va întoarce la Artic din dorința de a strânge banii necesari pentru a putea ajuta cei 200 de copii bolnavi de cancer, dar și pentru finalizarea filmării primul documentar românesc la Cercul Polar, ‘Everlast Less’.
“Sperăm ca anul viitor să apară în America, Europa și chiar la TIFF. Să fie redată povestea omului care își dorește să-și depășească limitele, deoarece ele sunt doar în capul nostru. Documentarul a început în tabăra MagiCamp în 2018, iar apoi s-au filmat cadre și în cursa de la Oceanul Artic din 2020. Sorin Florea și Adi Bulboacă m-au susținut cu filmările și fotografiile. Ei puteau să termine documentarul încă de anul trecut, doar că au vrut să surprindă și faptul că e normal să căștigi o cursă sau să o pierzi. La fel de importantă este și puterea de a-ți învinge frica, întorcându-te din nou să lupți la cursa care te-a doborât. Suntem oameni, greșim, pierdem”, a încheiat Vlad Pop.
1 comentariu
[…] Din cauza condițiilor epidemiologice, vârful Elbrus este în carantină totală, asta au decis autoritățile locale. Toate tururile turistice și expedițiile, inclusiv pentru cetățenii ruși, au fost anulate. Prin urmare, Vlad Pop va urca în 2022 pe varful Elbrus, dar intre timp a decis să urce pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Este a doua oară când expediția pe Elbrus a fost amânată. […]